Theatershow Jack Plooij en Olav Mol: een unieke F1-beleving

Voorpubliciteitsfoto-De-Formule-1-Show-_-Foto-Bob-Bronshoff_1510931383

De werknemers in het Markant Theater in Uden fronsen op een woensdagavond in mei hun wenkbrauwen. De lobby van de hal staat vol met mensen met caps en gesponsorde kleding. Voor de ingang staat een grote Mercedes met oranje lichten te zwaaien. De gasten in het theater weten allang dat dit de F1-medicalcar is, maar het personeel heeft geen idee.

Nee, het publiek dat vanavond komt kijken naar de Formule 1 Show van Olav Mol en Jack Plooij is niet het standaardpubliek dat vaak in theaters is te zien. "Normaal is het bij ons niet toegestaan om met een pet in de zaal te zitten, maar ik heb begrepen dat we vanavond een uitzondering maken", zegt een vrouw achter de garderobe tegen een man met een Orange Arrows-cap uit het Jos Verstappen-tijdperk. Die zin herhaalt zij vervolgens tegen een oudere man met een Red Bull-pet en tegen een jochie van hooguit twaalf met een Schumacher-cap op zijn hoofd.

Het café van het theater staat vol met een publiek van kinderen en ouderen, veel mannen, maar toch ook heel wat vrouwen, die allemaal dezelfde passie hebben: Formule 1. In de gesprekken voordat de show begint praten zij niet over voetbal, maar over de eerste races van het nieuwe F1-seizoen, over de kansen voor Verstappen en over die vervloekte halo, die de veiligheid dan wel ten goede komt, maar toch echt hartstikke lelijk is.

Plankenkoorts

Een paar deuren verderop, achter de schermen neemt Olav een slok koffie. Of hij last van plankenkoorts heeft? Hij begint te lachen. "Dit lijkt misschien totaal anders dan het werk dat ik normaal doe, maar in feite is het hetzelfde: ik vertel over mijn passie en probeer daarvan iets bij de mensen over te brengen. Maar vaak is dat niet eens nodig. Het grootste gedeelte van het publiek in de zaal volgt de Formule 1 al jaren op de voet."

[gallery td_select_gallery_slide="slide" columns="1" link="file" size="medium" td_gallery_title_input="Theatershow Jack en Olav" ids="19506,19507,19515,19511,19514,19508,19509"]

Als alle bezoekers zich hebben verplaatst van de lobby naar de zaal, die helemaal vol zit, gaat de show van start. Op het podium staat een Formule 1-bolide, inclusief halo. Als de lichten uitgaan komt het publiek in de stemming met geluidsfragmenten van legendarische races becommentarieerd door Olav. "Bij die regenrace op Spa was ik", fluistert een bezoeker achterin de zaal. "Wat een gigantische crash was dat."

Eenmaal op het podium zijn Olav en Jack niet te houden. Als gelouterde artiesten vermaken zij het publiek, waarbij de gasten meer dan eens in de lach schieten. Olav: "We hebben een aantal vaste punten waar we naar toe werken, maar het grootste gedeelte van de show komt aan op improvisatie."

Hoewel Olav en Jack pas net met elkaar op het podium staan kennen de twee artiesten elkaar al jarenlang. Vanwege hun werk in de Formule 1 zijn de twee verslaggevers goed op elkaar ingespeeld. Vertelt Jack een anekdote over Michael Schumacher, dan weet Olav precies die opmerking te maken om de lachers in de zaal op zijn hand te krijgen.

"Het is alsof ze dit al jaren doen", zegt de stagemanager van Hekwerk Theaterproducties, die de show produceert. "Ze hebben dit concept zelf bedacht en we hoeven ze nauwelijks te sturen. Heel af en toe moeten we ze afremmen, omdat de show dan te lang duurt, maar dat heeft met hun enthousiasme te maken. Hun voorstellingen verlopen heel natuurlijk."

Tijdens de show doen Olav en Jack een boekje open over de mooie, maar ook de mindere kanten van de Formule 1. Ze nemen het publiek in vertrouwen door te vragen om alles wat ze zeggen binnen de theatermuren te houden. De toeschouwers krijgen daar een aantal unieke weetjes, feitjes en ervaringen van de twee Nederlandse F1-iconen voor terug.

Na afloop blijft het publiek, ook al is het op deze doordeweekse dag al bijna middernacht, hangen om met de hoofdrolspelers op de foto te gaan. Gestructureerd staan zij in een lange rij te wachten totdat ook zij aan de beurt zijn om een plaatje te schieten. Het duo ondergaat het tafereel met een grote lach.

Kaarten

Olav en Jack staan nog het hele jaar in theaters door heel het land. Het duo gaat onder andere nog naar Tilburg (26 juni), Amersfoort (3 juli), Zwolle (17 juli), Amsterdam (24 juli), Haarlem (4 spetember) en nog vele andere plaatsen. Bekijk hier de volledige agenda van Jack en Olav en bestel je kaarten.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden