Memorabele races: Grand Prix van Maleisië 2003

1920x1080-Kimi-Raikkonen-Ferrari-2018

Aankomend seizoen wordt alweer het negentiende seizoen voor Kimi Räikkönen. In 2007 werd Räikkönen de derde Fin die wereldkampioen werd in de Formule 1. Inmiddels heeft hij 1863 WK-punten, is hij 322 keer aan de start verschenen, waarvan achttien keer poleposition en eenentwintig overwinningen. Tijd om terug te blikken naar de eerste overwinning van Kimi Räikkönen op het circuit van Maleisië in 2003.

Kimi Räikkönen begon zijn F1-debuut in een Sauber. Eind 2001 kondigde Mika Häkkinen zijn pensioen aan. Häkkinen was degene die Räikkönen had aangeraden bij West McLaren-Mercedes.

"If you wanna win, get the Finn."

Zei Häkkinen tegen Ron Dennis teambaas van McLaren. Uiteindelijk zou Räikkönen vijf seizoenen voor McLaren-Mercedes rijden.

Maleisië 2003

Kimi Räikkönen kwalificeerde zich als zevende. Het was Fernando Alonso die pole position wist te bemachten, tevens zijn eerste pole position. Snel na de start botste Michael Schumacher tegen de Renault van Jarno Trulli aan toen hij hem probeerde in te halen. Hierdoor kon Räikkönen naar de vierde plaats rijden.

De teamgenoot van Räikkönen, David Coulthard, viel in de tweede ronde al uit door een elektronisch probleem met de auto. Räikkönen kwam hierna op de tweede plaats te staan achter Fernando Alonso.

M230822-e1616063035341-700x322
© Mercedes Benz Archive

Räikkönen kon de eerste plaats van Alonso afpakken toen Alonso de pitstraat in ging. De strategie van Renault was veel beter voor de kwalificatie dan voor de race. Räikkönen kon veel langer doorrijden doordat hij meer brandstof had. Ook na de pitstop van Räikkönen zelf kon hij voor Alonso blijven. Wel kwam de Fin achter Barrichello, maar nadat Barrichello zelf de pitstraat in moest kon Kimi Räikkönen zijn eerste plaats verdedigen.

In de veertigste ronde was Räikkönen de laatste die de pitstraat in ging. Hij had een voorsprong van 50.3 seconden. Na een snelle stop van 8.4 seconden bleef de Fin eerste en deze positie kon hij de hele race blijven verdedigen. Het was zijn eerste zege en de laatste van het seizoen, maar in latere seizoenen zouden er meerdere overwinningen gaan volgen en uiteindelijk ook een wereldtitel.

Lees ook: Alfa Romeo kijkt positief naar seizoen 2021 

Lees ook: Räikkönen positief  over Ferrari motor 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen