Tito Rabat verrast met top 3 in MotoGP Argentinië

180406_ARG_Rabat

Dat Marc Marquez de snelste man was in de vrije trainingen op de eerste dag van de MotoGP van Argentinië mag niet echt een verrassing heten. De tweede tijd van Cal Crutchlow was ook min of meer te verwachten, aangezien de Brit in vorige jaren ook rap was op het circuit van Termas de Rio Hondo. Maar de derde tijd voor Tito Rabat in de tweede sessie – en de vierde tijd overall op de eerste dag – is een grote verrassing.

Op de Marc VDS-Honda kwam de voormalig Moto2-kampioen de afgelopen twee seizoenen niet uit de verf. Zijn beste kwalificatie in twee jaar tijd was een tiende plaats (op Mugello vorig jaar). Dat was de enige keer tot nu toe dat Rabat Q2 haalde. Op de Avintia Ducati gaat het echter best aardig. Met zijn vierde tijd algemeen sloot Rabat de eerste dag af als veruit de beste Ducati en verzekerde hij zich - als er geen heel gekke dingen gebeuren in FP3 - van een plaats in Q2.

Rabat werd in Argentinië een beetje geholpen door de wisselvallige omstandigheden en zijn tomeloze werklust. Zijn vorige teambaas Michael Bartholemy moest Rabat soms verbieden om op de motor te stappen om te trainen op het circuit van Almeria, vlakbij zijn huis. Ook in Argentinië  draaide Rabat meeste ronden van het hele veld – 22 in FP1, 18 in FP2 – en dat was deze keer in zijn voordeel. Rabat was nochtans bijna een seconde langzamer dan Marc Marquez.

Dovizioso ver achter

Een verrassing aan het andere eind van het spectrum was de 24ste en laatste plaats voor Andrea Dovizioso in de tweede training. De vice-wereldkampioen gaf in de tweede training maar liefst 3,578 toe op Marc Marquez. Dankzij een redelijke tijd in de eerste sessie staat de winnaar van de GP van Qatar nog vijftiende in de ‘combined times’ van de twee trainingen, maar dat is nog altijd ver beneden zijn stand.

De andere twee officiële Ducati-fabriekscoureurs Danilo Petrucci en Jorge Lorenzo konden ook niet bepaald potten breken in Argentinië, op respectievelijk de veertiende en zestiende plaats. Petrucci ging in de eerste training bovendien onderuit. De satellietrijders Jack Miller en Alvaro Bautista staan nog boven de fabriekscoureurs in de gecombineerde stand.

Voor de derde vrije training wordt opnieuw regen verwacht. In dat geval is de kans vrijwel nihil dat Dovizioso en Lorenzo zich nog rechtstreeks kunnen plaatsen voor Q2.

Lorenzo maakte trouwens geen vrienden met zijn teamgenoot. In een interview met het Spaanse commerciële station Movistar zei hij dat "Dovizioso altijd al heeft geprobeerd mijn moreel te ondermijnen. Toen we tegen elkaar streden in de 125cc was dat al zo. Dat geeft verder niet; we hoeven geen vrienden te zijn, we zijn teamgenoten, maar we willen allebei winnen en de ander verslaan."

Yamaha’s in de middenmoot

https://twitter.com/twitter/statuses/982326206606409728

Met drie Honda’s bovenaan (Marquez, Crutchlow en Dani Pedrosa, die in de eerste sessie de snelste was) lijkt Termas de Rio Hondo opnieuw zijn naam van ‘Honda-circuit’ waar te maken, al was het vorig jaar Maverick Viñales die won, na een uitglijder van Marquez, met Valentino Rossi op de tweede plaats. In de vrije trainingen van deze editie van de Argentijnse GP hebben de Yamaha’s vooralsnog het nakijken, met Viñales op plaats 6, Rossi op plaats 7 en Johann Zarco op de negende plaats van de gecombineerde ranglijst.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen