M282583

De 'strategische' zet van Mercedes is onderwerp van gesprek in de nieuwste aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. Valtteri Bottas startte achteraan na een motorwissel die hij ook al had in Monza. Volgens coureur Tom Coronel is er een groter probleem bij Mercedes: "Ik geloof dat Mercedes zeker nog een probleem heeft met de motoren."

De gridstraf van Bottas leverde veel opgetrokken wenkbrauwen op, vooral omdat hij al van motor was gewisseld in de vorige grand prix op Monza. Teambaas Toto Wolff noemde het een strategische zet, aangezien Max Verstappen ook achteraan moest starten. Coronel is het er mee eens: "Het is toch wel vervelend als er weer een Mercedes in de buurt van je staat." Maar hij zegt ook dat Wolff echt niet zijn coureur achteraan laat starten als ze veel punten kunnen pakken voor het merk in de constructeurskampioenschap. Voor hem is het dan ook duidelijk: Mercedes heeft een motorprobleem.

Motorreglement

Vaste waarde van de podcast Frans Verschuur zegt ook dat Lewis Hamilton nog van motor moet wisselen. Dat moet hij over twee races al doen, volgens de teambaas, anders nadert het einde van het seizoen en dan is het al te laat. Als Mercedes daadwerkelijk een motorprobleem zou hebben, zou dat ook bij de motor van Hamilton zijn.

Voormalig F1-coureur Michael Bleekemolen vraagt zich af of Bottas nu gebruik mag maken van zowel de motor van Monza als die van Rusland. Verschuur zegt dat dat gewoon mag, maar zet wel zijn vraagtekens bij het motorreglement zelf. Hij vertelt dat Bottas zijn motor van Imola bijvoorbeeld niet meer kan gebruiken na zijn crash met George Russell. Maar die beschadigde motor zit nog wel steeds in de pool. Ook Charles Leclerc kan zijn motor van Hongarije niet meer gebruiken omdat er iemand op hem inreed waardoor zijn motor zodanig was beschadigd dat hij hem niet meer kan gebruiken.

Grand Prix van Rusland / Valtteri Bottas / Mercedes
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

"Dat moeten ze in het reglement veranderen, want dat is eigenlijk zonde dat de motor het nog doet maar niet gebruikt wordt omdat er één onderdeel eromheen beschadigd is. Ze zouden het zo moeten veranderen dat ze de motor wel kunnen repareren maar onder toezicht", aldus Verschuur.

F1 aan tafel is door de Podcast Awards genomineerd voor de beste sportpodcast van 2021. Stemmen kan nog steeds via www.podcastawards.nl. We rekenen op je!

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, met onder andere dit fragment en kritiek op de nieuwe pitstop regels is hier te beluisteren.

Lees ook: F1 aan Tafel over 1-2 McLaren in Monza: “Goed voor het merk”

Lees ook: Olav Mol: “Goed team laat coureur de call maken”

Lees ook: Lewis Hamilton pakt 100e Formule 1-overwinning

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden