GP2101_161652_69I4913

“Volgens Gerard Berger kan Vettel niet goed met de druk omgaan.” Dat zegt Rachid Finge, presentator van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. Sebastian Vettel zou dit jaar een wedergeboorte moeten doormaken, maar hij lijkt nog niet naar behoren te presteren. De viervoudig wereldkampioen had een slechte wintertest en een slechte kwalificatie met zijn nieuwe team Aston Martin. Is hij daadwerkelijk niet bestand tegen de druk?

Het is teleurstellend dat een viervoudig kampioen moet wisselen van team, maar teambaas Frans Verschuur begrijpt de keuze wel. Verschuur: “Het gaat toch om het belang van een team.” Verschuur geeft als voorbeeld dat wanneer in het voetbal een spits niet scoort, hij dan ook gewisseld wordt. Verschuur: “Het team is en de constructeurspunten zijn belangrijk. Aston Martin heeft Hulkenberg op de bank zitten en hij heeft wel bewezen dat hij met de druk om kan gaan.” Vettel heeft een tweejarig contract bij Aston Martin, maar Verschuur verwacht dat het erg pijnlijke seizoenen gaan worden voor de Duitser.

Viervoudig wereldkampioen

Voor Tom Coronel, WTCR- en Dakar-coureur en analist bij Ziggo, is het duidelijk dat Vettel gewend is aan vooraan te rijden en dat doet hij nu niet. Coronel: “Dat is waar de crux zit. In je hoofd ben je niet gewend om achter mensen aan te rijden, dus je denkt: die haal ik in. Op een gegeven moment krijg je vleugels en die is Vettel nu kwijt. Dat moet je gaan accepteren en dat is heel moeilijk voor een viervoudig wereldkampioen.”

Tv-presentatrice en zangeres Nance Coolen kan zich voorstellen dat als iemand altijd aan kop heeft gereden en nu zoveel stappen terug doet, dat dat een coureur kan frustreren. Coolen: “Dat doet mentaal iets met je.”

TE2101_065640_J5A7946-700x467
© Aston Martin Cognizant Formula 1 Team

Nieuwe werkomgeving

Olav Mol, Ziggo F1-commentator, denkt niet dat Vettel het zwaar heeft. Mol: “Ik vind niet dat je Vettel al na één race moet afschrijven. Je moet hem echt meer tijd gunnen om aan de nieuwe werkomgeving en de nieuwe auto te wennen.” Het is duidelijk dat de andere Formule 1-coureurs beter hebben gepresteerd dan Vettel. Mol is van mening dat Vettel het wel degelijk kan, want hij is niet voor niks viervoudig wereldkampioen geworden. De F1-commentator vergelijkt het racen met fietsen, je verleert het niet. Mol: “Ik zou zeker niet het vertrouwen in hem opzeggen en ik verwacht ook niet dat Vettel zomaar aan de kant zou worden gezet, tenzij het helemaal weggooit. Ik zie dat niet gebeuren, want hij kan heel goed autoracen.” Volgens Mol moet het vertrouwen terugkomen en dan komt het goed.

Eens een coureur, altijd een coureur, volgens Coronel: "Dat verleer je niet!" Hij meent dat nu hij wat ouder wordt, het wel langer duurt om te wennen aan een auto. Coronel: “Ik heb wel iets meer kilometers nodig. Ik heb echt mijn testdagen nodig om aan de nieuwe auto te wennen en om in die "swing" te komen.” Coronel is het met Mol eens: “De testdagen zijn niet goed gegaan en dan heb je als het ware al een handicap, dan loop je achter de feiten aan. Je moet Vettel inderdaad de tijd geven.”

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: Marko: "Verstappen verloor 0,3 seconde per ronde" 

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Bahrein 2014 

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden