Tombazis (FIA) geeft uitleg over straf Racing Point

door Julia Onclin
Austria_Friday_FP2_XPB_08

Naar aanleiding van de uitspraak van de stewards over de brake ducts van Racing Point zijn er veel vragen ontstaan. In hoeverre mag je onderdelen van andere auto's kopiëren en wat betekent dit kopieergedrag voor de toekomst van de sport? Nikolas Tombazis van de FIA geeft tegenover F1.com meer duidelijkheid over deze bijzondere kwestie.

"Het grote discussiepunt was of Racing Point haar eigen brake ducts ontworpen heeft", stelt Tombazis. Volgens de regels zijn er twee verschillende soorten onderdelen: listed parts en unlisted parts. In 2019 was het nog legaal voor teams om informatie over bepaalde onderdelen (unlisted parts red.) uit te wisselen. Sinds 2020 mag dat echter niet meer. En dat is waar het bij Racing Point mis lijkt te zijn gegaan.

"De regel die gebroken is, gaat over de listed parts. Concreet staat erin dat het team listed parts moet gebruiken die het zelf ontworpen heeft. Het probleem bij Racing Point was dat hun brake ducts voor een deel niet door hen ontworpen zijn. Een groot deel van hun informatie (voor de brake ducts red.) hebben ze gekregen van Mercedes in 2019, wat toen nog legaal was", legt Tombazis uit.

Discussie

Deze ingewikkelde situatie heeft volgens hem laten zien dat de regels nog niet duidelijk genoeg zijn. Er ontstond namelijk veel discussie over wat nou onder design valt en wat niet. Daarnaast zorgde het veranderen van de status van onderdelen voor verwarring. Volgens Tombazis bestond er echter geen vraag over de legaliteit van de brake ducts als onderdelen. Het ging meer over het proces rondom de brake ducts dat niet volgens de regels was.

Lees hier meer over de straf die Racing Point gekregen heeft: BREAKING: Brake ducts Racing Point illegaal verklaard.

Perez Grand Prix Oostenrijk 2020
(c) Mark Thompson/Getty Images via Racing Point

Moet Racing Point haar brake ducts aanpassen nu ze illegaal bevonden zijn? "Op basis van de beslissing van de stewards denk ik dat Racing Point haar brake ducts niet aan hoeft te passen. Het is heel onredelijk om van Racing Point te verlangen dat ze alle verkregen kennis vergeten", stelt Tombazis. "Ontwerpen beginnen altijd op basis van bestaande kennis. Het is onredelijk om van ze te verwachten dat ze helemaal opnieuw beginnen. Daarnaast is het voor ons heel moeilijk om te bepalen of iets (een onderdeel red.) anders genoeg is of niet."

Lees hier wat teambaas Otmar Szafnauer zei over de straf die Racing Point gekregen heeft: Szafnauer over uitspraak stewards: “Het is verbijsterend”.

Op de vraag wat deze kwestie betekent voor de toekomst van de Formule 1 zegt Tombazis het volgende: "Ten eerste is kopiëren iets wat al heel lang gebeurt in de Formule 1. Bijvoorbeeld door het nemen van foto's of het maken van vergelijkbare of zelfs dezelfde concepten."

Wijziging sportreglement

Tombazis denkt dan ook 'dat het kopiëren van onderdelen in de toekomst niet helemaal voorkomen kan worden'. Toch is het volgens hem niet de bedoeling dat er volgend seizoen acht of zelfs tien Mercedessen of kopieën van Mercedessen rondrijden

"We zijn op korte termijn van plan om een wijziging door te voeren in het sportreglement voor 2021 om te voorkomen dat dit de norm wordt. Het zal voorkomen dat foto's gebruikt worden om hele delen van andere auto's te kopiëren zoals Racing Point heeft gedaan." Tombazis stelt dat individuele componenten nog wel overgenomen kunnen worden, maar dat het niet de bedoeling is dat hele auto's gekopieerd worden.

Lees ook: Hamilton: “Niet het goede moment voor contractonderhandelingen”

door Julia Onclin

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen