04-spain-sunday10-906475

Iedere race kent gevechten die weleens uitlopen in crashes. Binnen de teams is het een ongeschreven regel dat je niet met je teamgenoot crasht. Toch is het in de loop der jaren veelvuldig voorgekomen dat teamgenoten elkaar van de baan reden. In deze top 5 nemen we je mee naar de meest memorabele crashes tussen teamgenoten.

5. Christian Fittipaldi en Pierluigi Martini in Monza 1993

In Monza 1993 kwamen de Minardi-teamgenoten Fittipaldi en Martini elkaar op de finishlijn tegen. De twee finishten als zevende en achtste voor het Italiaanse team in hun thuiswedstrijd. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Fittipaldi reed met zo’n 300 km per uur vol op het achterwiel van de auto van Martini en maakte een salto vlak voor de finishlijn.

4. Daniel Ricciardo en Max Verstappen in Bakoe 2018

In Bakoe waren het de Red Bull Racing teamgenoten Max Verstappen en Daniel Ricciardo die met elkaar in aanraking kwamen. Bij het remmen naar de eerste bocht in de 27ste ronde van de race wisselde Verstappen een paar keer van lijn. Ricciardo schatte dit verkeerd in, waarop de Australiër achterop de Red Bull van Verstappen knalde. Het resulteerde in de tweede dubbele uitvalbeurt voor het team in drie races in 2018.

 3. Sebastian Vettel en Mark Webber in Istanboel 2010

Het volgende fragment was ook een crash tussen twee Red Bull Racing coureurs. In 2010 liep de boel lekker voor Webber, die de races in Spanje en Monaco gewonnen had en gelijk stond in het kampioenschap met Vettel. Tot zijn frustratie had Vettel eerder in het weekend een nieuwe achtervleugel gekregen. De Australiër moest wachten tot vlak voor de kwalificatie op zaterdag op deze upgrade. Webber pakte wel de pole en Vettel was vooral woest op zichzelf dat hij de pole niet had weten te pakken. In de race had de Duitser beter brandstof gespaard dan Webber en zag in de 40ste ronde zijn kans om de Red Bull naast die van zijn teamgenoot te zetten. De actie leek goed te verlopen, maar Vettel schoot iets naar rechts en de twee raakten elkaar. Webber kon zijn weg vervolgen, maar Vettel stond na een spin aan de kant met een kapotte wagen.

2. Gerhard Berger en Jean Alesi tijdens kwalificatie in Monza 1993

Het gebeurt niet vaak dat coureurs tijdens de kwalificatie met elkaar in botsing komen. Toch kregen Berger en Alesi het in hun Ferrari voor elkaar. Berger zat nog op volle snelheid en kon zijn teamgenoot niet meer ontwijken. Hij raakte de vangrail en vloog daarna de baan over en de bandenstapel in. De Oostenrijker moest vervolgens uit zijn auto geholpen worden. De twee hadden zich als derde en zesde gekwalificeerd voor de thuisrace van Ferrari.

1. Nico Rosberg en Lewis Hamilton in Barcelona 2016

Bij de start van de Grand Prix van Spanje ging het voor Mercedes goed mis. Hamilton verloor de controle over zijn W07 toen hij het gras op geduwd werd in een poging zijn teamgenoot in te halen. Vervolgens raakten ze elkaar en strandde de race voor beide in de grindbak van bocht 4. Niki Lauda heeft later eens verklaard dat hij na dit incident gedreigd heeft met het verscheuren van de contracten als de twee nog eens zo’n crash zouden veroorzaken.

Lees ook: Top 5: Dramatische laatste racerondes
Lees ook: Top 5: Ruziënde Formule 1-coureurs
Lees ook: Top 5: Meest memorabele Formule 1 persconferenties

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen