Top en Flop: Grand Prix van Portugal VT3 en kwalificatie

WilliamsF1_43848_HiRes-1

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT3 en de kwalificatie van de Grand Prix van Portugal, met onder andere een teleurstellende Daniel Ricciardo, een sterke Russell en een tegenvallende Fernando Alonso. 

Top

George Russell

Een absolute top van de kwalificatie was George Russell. De Williams-coureur wist een zeer knappe P11 neer te zetten. Na een goede ronde van de Brit miste hij maar +0.057 seconden om door te gaan Q3, een knappe prestatie in de Williams-bolide. Helaas bleef teammaat Nicholas Latifi achter op de achttiende plek.

https://twitter.com/WilliamsRacing/status/1388512171982786563

Sebastian Vettel

Al zestien races lang wist Sebastian Vettel niet Q3 te halen, tot vandaag! De Duitser wist een nette ronde neer te zetten in het tweede deel van de kwalificatie waardoor hij door mocht naar Q3. Het kwalificeerde zich uiteindelijk als tiende, maar Q3 heeft Vettel bij zijn nieuwe team inmiddels binnen.

Valtteri Bottas

Uiteraard niet ontbrekend: Valtteri Bottas. De Fin wist het hele veld achter zich te houden in de kwalificatie en staat daarmee op pole position. Bottas wist maar nipt Lewis Hamilton achter zich te houden, die op +0.007 seconden achter hem finishte. Het is de zeventiende pole position voor Bottas, of hij de pole position om kan zetten in zijn tiende overwinning zien we zondag in de race.

Flop

Daniel Ricciardo

De eerste flop van vandaag is Daniel Ricciardo. De coureur van McLaren wist niet uit Q1 te komen en start daarmee de grand prix vanaf de zestiende plek. Ricciardo finishte op ongeveer een seconde van zijn teamgenoot Lando Norris, die op zijn beurt tweede werd in Q1. Ricciardo is dan wel nieuw bij het team van McLaren, maar volgens Daniel ging het juist steeds beter in de nieuwe auto. Ricciardo baalde daarom extra hard van zijn vroege exit.

2021PortugueseGrandPrixSaturdayGP2103_143319_ONZ2976-700x488
Foto: McLaren Media Centre

Lance Stroll

Ook Lance Stroll heeft geen fijne kwalificatie achter de rug. De Canadees finishte slechts als zeventiende, ver achter teamgenoot Vettel. Stroll was ongeveer een halve seconde trager dan Vettel en viel daarmee dus al na Q1 uit de kwalificatie.

Fernando Alonso

Fernando Alonso kende eveneens geen lekkere kwalificatie. De Alpine-coureur reed tijdens de tweede vrije training nog een nette P5, maar tijdens de kwalificatie bleek hij die pace kwijt te zijn. Alonso gaf zelf aan niet te weten waarom hij zoveel tijd verloor ten opzichte van de vrije training maar kijkt positief naar de race, waar de punten worden verdeeld. Extra pijnlijk voor Alonso is dat teammaat Esteban Ocon wel goed wist te presteren. Ocon start de race namelijk als zesde.

Lees ook: Max Verstappen: “We hadden totaal geen grip vandaag”

Lees ook: Vrije training 1 Grand Prix van Portugal: Bottas snelste

Lees ook: Lewis Hamilton: “Geen perfect rondje gereden”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden