Top & Flop: Grand Prix van Italië VT1 en kwalificatie

door Sven Verveld
33-friday-monza

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de eerste vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië, met onder andere Valtteri Bottas, de mannen van McLaren en een wederom tegenvallende Yuki Tsunoda.

Top

Valtteri Bottas

Hij is terug van weggeweest: Valtteri Bottas. De Fin was eindelijk weer een keer sneller dan Lewis Hamilton. Hij wist in Q3 de snelste tijd neer te zetten en mag daarmee vooraan starten tijdens de sprintkwalificatie.


Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Bottas niet meer blijft rijden bij Mercedes, maar in 2022 de overstap zal maken naar Alfa Romeo. Het lijkt erop alsof de druk eraf is bij Bottas. Of hij zaterdag zijn P1 om kan zetten in een pole position gaan we zien. Mocht het de Fin lukken zal hij daar echter geen gebruik van kunnen maken, eerder vrijdagmiddag werd namelijk bekend dat Bottas op zondag achteraan zal starten in verband met een gridstraf voor het vervangen van motoronderdelen.

McLaren

Dat Monza een goed circuit is voor de Mercedes-motor, bewezen de mannen van McLaren. Lando Norris en Daniel Ricciardo kwalificeerden als vierde en vijfde en hebben daarmee hele goede papieren om de derde plek in het constructeurskampioenschap over te nemen van Ferrari. Norris was tevreden met zijn vierde plek. Ricciardo baalde lichtelijk, hij hoopte op net iets meer.

2021DutchGrandPrixSundayGP2113_114629MS2_9109-700x467
Foto: McLaren Media Centre

Pierre Gasly

De winnaar van de Grand Prix van Italië van vorig jaar, Pierre Gasly, verdient ook een plekje in het top-lijstje. Terwijl zijn teamgenoot achteraan de grid bungelt, zet Gasly zijn bolide op de zesde plek neer. Dat is zeer netjes als je bedenkt dat AlphaTauri geen slipsteam kon berekenen zonder Tsunoda. Gasly is sowieso bezig met een ijzersterk Formule 1-seizoen. Afgelopen week kwam het nieuws dan ook naar buiten dat hij mag blijven rijden bij AlphaTauri.

Flop

Yuki Tsunoda

Wederom stelt Yuki Tsunoda teleur. De Japanner kwam opnieuw Q1 niet uit en start vanaf de zeventiende plek. Ook Tsunoda mag volgend jaar blijven bij AlphaTauri, en dat wekte veel verbazing op. Tsunoda presteert zeer slecht in vergelijking met Pierre Gasly. Toch krijgt hij nog een jaar de kans om zich te gaan bewijzen.

Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Zandvoort / Nederland / 2021
Foto: Red Bull Content Pool Peter Fox/Getty Images)

Alpine

Voor de mannen van Alpine is er ook werk aan de winkel. Ocon en Alonso kwamen beide niet door Q2. Ze moeten de sprintkwalificatie starten als dertiende en veertiende, werk aan de winkel dus. Momenteel staat Alpine vijfde in het constructeurskampioenschap, maar met Pierre Gasly op de zesde plek na de kwalificatie zou het zomaar kunnen dat AlphaTauri het team inhaalt.

Lees ook: BREAKING: Gasly en Tsunoda blijven in 2022 bij AlphaTauri

Lees ook: Verstappen: “Blij dat ik leiding kampioenschap weer heb”

Lees ook: Bottas start vanaf eerste plek sprintkwalificatie

door Sven Verveld

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden