M287776

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT3 en kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico, met onder andere een sterk optreden van Mercedes en AlphaTauri en een bijzonder incident tussen Pérez en Tsunoda in Q3. 

Top

Mercedes

Hoewel er op voorhand gedacht werd dat het circuit in Mexico een typisch Red Bull-circuit was lieten de heren van Mercedes in de kwalificatie zien dat zij niet uitgevlakt mogen worden. Op zaterdagochtend moesten Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nog hun meerdere erkennen in de mannen van Red Bull, maar naar mate de kwalificatiesessie vorderde kwam Mercedes steeds beter uit de verf. Uiteindelijk wist Bottas er vandoor te gaan met de pole position voor teamgenoot Hamilton. Daarachter op P3 en P4 pas de Red Bull Racing-wagens.

AlphaTauri

Het is dit seizoen al vaker gebleken dat Pierre Gasly goed mee kan doen met de jongens aan de top. Ook in Mexico staat de Fransman zijn mannetje. In de kwalificatie wist hij de vijfde tijd te pakken en bleek daarmee best of the rest achter Mercedes en Red Bull Racing. Ook teamgenoot Yuki Tsunoda kwam zaterdag goed mee. In de derde training eindigde hij voor Gasly op de zesde plaats. In de kwalificatie behaalde de Japanner Q3. Hoewel het daar even fout ging toen hij op een merkwaardige wijze ruimte wilde geven aan de Red Bull Racing-coureurs. Vlak voor een snellere Sergio Pérez en Verstappen stond Tsunoda ineens buiten de baan te malen. Door de stof die hij daarmee deed opwaaien raakte Pérez in de war en schoot rechtdoor. Tsunoda pakte nog wel de negende tijd, maar moet zondag vanaf achteraan starten in verband met een motorwissel.

Pierre Gasly / Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Mexico / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

McLaren

Daar waar McLaren op vrijdag niet goed mee leek te kunnen doen waren ze op zaterdag ineens weer in de top te vinden. Zowel in de derde training als in de kwalificatie wist  Daniel Ricciardo een zevende tijd te klokken en teamgenoot Lando Norris de tiende tijd. Hoewel Norris ook een gridstraf heeft voor het wisselen van zijn motor en samen met nog een aantal anderen achteraan zal moeten starten lijkt McLaren sterk teruggekomen van een matige vrijdag.

Flop

Sergio Pérez en Yuki Tsunoda

Het moment van de kwalificatie is toch wel het incident tussen Pérez en Tsunoda in het derde deel van de kwalificiatie. Pérez was bezig met een snelle ronde en stuitte op Tsunoda die buiten de baan stond met behoorlijk wat stof achter zijn auto. Doordat de Mexicaan niet wist wat er aan de hand was en wat Tsunoda ging doen schoot Pérez ook rechtdoor. Daardoor moest Verstappen van het gas toen hij de twee passeerde in zijn snelle ronde. Of Verstappen en Pérez een betere kwalificatie hadden kunnen rijden als Tsunoda niet als stoorzender naast de baan had gestaan zullen we nooit weten. Maar het heeft de Red Bul-coureurs zeker niet geholpen.


Lance Stroll

Het blijft een ding met Lance Stroll. Het ene moment is de Canadees sterk en zet hij goede prestaties neer, het andere moment ziet het eruit alsof hij aan zijn eerste raceweekend bezig is. Zo ook in de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico. In Q1 raakte de Aston Martin-coureur bij het opkomen van start/finish de witte lijn en verloor hij de controle over zijn bolide.


Hoewel Stroll in orde bleek had zijn Aston Martin veel schade opgelopen. Daarnaast was er ook veel schade aan de Tecpro-barriers in de laatste bocht van het circuit. Daarmee zorgde Stroll voor een rode vlag en een lange reparatie. Dit terwijl al voor de kwalificatie bekend was dat Stroll de race in Mexico achteraan zal moeten aanvangen in verband met een motorwissel. Het risico wat hij nam was dus ook nog eens totaal onnodig.

Red Bull Racing

Red Bull Racing behaalde in de derde vrije training de eerste en tweede tijd, niks om je zorgen over te maken en al helemaal geen reden om als 'flop' bestempeld te worden. Toch staat Red Bull Racing bij flop. En dat komt voornamelijk door de kwalificatie. Ineens was daar Mercedes toch weer sneller dan het team uit Oostenrijk en volgens Max Verstappen was dat vooral te wijten aan de onbalans die hij ineens in zijn wagen voelde. Door de onbalans wist de Nederlander maar geen goede tijd neer te zetten en moet het team genoegen nemen met de tweede startrij voor de race op zondag.

Lees ook: Valtteri Bottas pakt pole position voor GP van Mexico

Lees ook: Hamilton over tweede startplek: “Enorme verrassing”

Lees ook: Max Verstappen: “P3 beter dan P2”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden