5-friday-istanbul

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Turkije met onder andere de snelle Charles Leclerc, de tot dusver teleurstellende teams als Red Bull en Aston Martin en een opvallend snelle Lewis Hamilton.

Top

Lewis Hamilton

We trappen maar meteen af met de kersverse winnaar van in totaal alweer 100 races: Lewis Hamilton. De Brit wist deze mijlpaal te behalen in Sotsji twee weken geleden en probeert in Turkije zijn vorm te behouden. Tot op heden lijkt dit ook het geval te zijn. Zowel in VT1 als VT2 had hij van niemand iets te vrezen en hield hij de concurrentie op gepaste afstand. Het opvallendste was vooral het gat dat Hamilton wist te slaan naar beide Red Bulls: meer dan een halve seconde.

Alpine

De Franse renstal is de laatste tijd steeds vaker in het bovenste rijtje te vinden. Het team heeft dit jaar een rijdersduo dat constant weet te presteren en het onderste uit de kan weet te halen. Fernando Alonso en Esteban Ocon lijken een goed geoliede machine binnen het team en pakken de ene na de andere race weer de welverdiende punten. Ook in VT1 en VT2 zitten de twee coureurs weer keurig bij de beste rijders van de dag en is er goede hoop voor de zaterdag en zondag in Turkije.

Charles Leclerc

De Ferrari-coureur uit Monaco laat tijdens de vrijdagtraining weer eens zien over welke capaciteiten hij beschikt. Hij parkeert zijn bolide zowel in VT1 als VT2 in de top drie en split zelfs in VT2 de beide Mercedessen voor een P2 klassering. Leclerc, die tot op heden twee grands prix wist te winnen, moet echter met Ferrari in races zijn succes nog vinden in 2021. Wellicht is Turkije de eerste kans om te laten zien waarom hij een potentieel toekomstig wereldkampioen is.

Het circuit

Een vreemde, maar toch de moeite waard om te benoemen, 'Top' in dit rijtje: het circuit van Turkije. Istanbul Park, zoals het circuit wordt genoemd heeft een positieve wending gekregen in vergelijking met afgelopen jaar. Het grote verschil is natuurlijk dat het afgelopen jaar flink regende, wat zorgde voor een enorm gladde baan met weinig grip en veel auto's die van de baan schoten. Dit jaar, op een droge baan, zijn veel coureurs te spreken over het circuit. De lay-out is mooi, de grip op een droge baan is zeer aanwezig, mits het droog blijft natuurlijk. Kortom alle reden om uit te kijken naar een mooie grand prix en wie weet nog meerdere races in Turkije de komende jaren.

Flop

2-friday-istanbul-700x467
Foto: Pirelli (Mark Sutton / LAT Images)

Red Bull

Voor veel Nederlanders en Red Bull-fans niet erg fijn om te lezen: een plek in de 'Flop' van Grand Prix Radio. Toch is het voor nu niet voldoende wat Red Bull heeft laten zien op Istanbul Park. Beide coureurs komen nog tekort voor een plek in de top, laat staan de overwinning op zondag. Mercedes, met name Lewis Hamilton, lijkt erg snel te zijn tot op heden. De Brit topt zowel de eerste als tweede vrije training op de vrijdag en zet Red Bull maar liefst op een gat van een halve seconde. De metingen van de long-runs voor de race zijn ook nog niet erg overtuigend. Weten beide bolides zich te herpakken op de zaterdag of wordt er weinig profijt gehaald uit de gridstraf van Lewis Hamilton voor de race van zondag?

Aston Martin

Hoe goed het team het de afgelopen races deed, hoe matig verloopt het tot dusver in Turkije. Sebastian Vettel en Lance Stroll komen nog niet verder dan een klassering bij de onderste tien coureurs in beide trainingen in Istanboel. Laatstgenoemde pakte hier zelfs afgelopen jaar de eerste en tot op heden enige pole position van zijn carrière. Vettel, die de laatste races steeds beter begon te presteren, heeft ook nog niet veel laten zien. Weten beide coureurs zich te herpakken of wordt het een lastig verhaal dit weekend? Wellicht hopen beide coureurs wel op wat regen voor tijdens de kwalificatie.

Daniel Ricciardo

Na Monza gaat het weer bergafwaarts. Waar iedereen had gehoopt dat het een positieve invloed zou hebben op de resultaten van de Australiër, laat Ricciardo nog weinig zien. Ook in Turkije komt de McLaren-coureur niet verder dan een magere P12 en P14. Teamgenoot Lando Norris, die de laatste weken vaak te vinden was in de top drie van het veld, weet wel een tijd binnen de top tien te laten noteren, maar erg overtuigend is het nog niet. Weet Ricciardo zich op te trekken tot het niveau van Norris of speelt hij ook dit weekend weer tweede viool?

Lees meer: Tien plaatsen gridstraf Hamilton na wisselen verbrandingsmotor

Lees meer: Stem op F1 aan Tafel in Dutch Podcast Awards

Lees meer: Arts en bestuurder medische wagen positief getest in Turkije

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen