2021AzerbaijanGrandPrixFridayGP2106_084529_MS25616

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, met onder andere een sterke Daniel Ricciardo, een déjà vu voor Charles Leclerc en een tegenvallend Mercedes.

Top

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo lijkt zijn pace te hebben gevonden bij McLaren. In de eerste vrije training was Ricciardo zeer snel en noteerde hij een vijfde tijd. Beetje bij beetje begint Ricciardo te wennen aan zijn nieuwe bolide, maar na een tegenvallende Grand Prix van Monaco leek het alsof hij weer van vooraf aan kon beginnen. Niks is minder waar want Daniel was ruim twee tienden sneller dan teamgenoot Lando Norris in de eerste vrije training.

De F1-marshalls

Een opmerkelijke top, de F1-marshalls. Maar vandaag, vooral in de tweede vrije training, absoluut terecht. Na dertien minuten waren er al acht coureurs rechtdoor geschoten en moest Nicholas Latifi zijn auto parkeren wat een rode vlag veroorzaakte. De marshalls moesten dus aan het begin van de sessie maar liefst negen keer met de vlaggen zwaaien, iets waarvoor ze worden beloond: ze krijgen namelijk een 'top' in dit lijstje.

Red Bull Racing

Red Bull Racing kende een uitstekende vrijdag. In beide trainingen was een Red Bull de snelste, met in VT1 Max Verstappen en in VT2 Sergio Pérez. In VT2 wist het team zelfs een 1-2 te behalen. Verstappen finishte namelijk als tweede achter Pérez. Red Bull heeft voor het eerst sinds een lange tijd weer de leiding te pakken in het constructeurskampioenschap, met deze sterke vrijdag lijkt het erop dat ze de favoriet zijn voor de race op zondag.

https://twitter.com/redbullracing/status/1400831693376868365

Flop

Mercedes

Mercedes begint het weekend niet goed. Tijdens de Grand Prix van Monaco miste de Mercedes al veel pace en kende het een slecht weekend. Deze vrijdag was ook niet fijn voor de Britse renstal. Lewis Hamilton klaagde over de radio dat de auto absoluut niet goed was en dat er veel veranderd moest worden. In de eerste vrije training noteerden Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas een zevende en tiende tijd. De tweede training was nog slechter voor de coureurs, Hamilton werd elfde en Bottas eindigde als zestiende.

Yuki Tsunoda

Een kleine flop voor Yuki Tsunoda. De Japanner schoot rechtdoor in bocht vijf. Je zou denken: in de achteruit, even snel steken en weer weg, maar dat zat er voor Yuki niet zo snel in. Het duurde minutenlang voordat Tsunoda een aantal keer de achteruit had gevonden en zijn weg keer kon vervolgen.

Charles Leclerc

Charles Leclerc heeft een goede vrijdag verreden. Hij finishte in VT1 als tweede en in VT2 als vierde, maar toch staat de Monegask tussen de flops. Leclerc zou het circuit van Bakoe niet snel vergeten. Twee jaar geleden zette hij zijn bolide in de muur en sprak hij de bekende woorden "I am stupid" uit. Vandaag had Leclerc een déjà vu want hij reed weer met zijn neus de muur in. Dit keer kon hij verder rijden, wel verloor zijn voorvleugel door de botsing.


Lees ook: FIA gebruikt stickers ter controle flexi-wings

Lees ook: Waarschijnlijk 75.000 man op tribunes bij GP van België

Lees ook: Deze circuits kunnen de GP van Singapore mogelijk vervangen

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden