Toro Rosso wist niet dat Max Verstappen de pits inkwam

Max_Verstappen_Scuderia_Toro_Rosso_F1_GP_Australie_2016

Door een slechte pitstop verloor Max Verstappen zijn vijfde plaats in de Grand Prix van Australië. Na de race sprak hij zelf al van een misverstand met het team. Zijn teambaas stelt dat het team niet eens wist dat Max binnenkwam.

Voorafgaand aan de tweede pitstop lagen Max Verstappen en Carlos Sainz vijfde en zesde in de wedstrijd. Een finish van de twee jongelingen op die posities zou een topprestatie hebben betekend voor Toro Rosso met waardevolle punten voor het kampioenschap. Het liep helaas anders. Sainz en Verstappen finishten de wedstrijd als negende en tiende.

Maar wat ging er nou mis? Het geplande scenario was dat Max Verstappen als eerste auto binnen zou komen voor de tweede stop, maar aangezien Carlos Sainz een blokkerende voorkant had besloot het team hem als eerste naar binnen te roepen. Daarna zou Max aan de beurt zijn en hij ging ook inderdaad de pits in, maar daar ging het mis. Verstappen sprak achteraf zelf van een misverstand en teambaas Franz Tost verklaarde in een persbericht: '...het team was niet voorbereid op deze stop, aangezien we hem niet hadden binnengeroepen.' De banden stonden niet klaar, Verstappen verloor daardoor zeven seconden en kwam terug op de baan op P12.

Dat Max Verstappen zomaar op eigen initiatief de pits inreed is ondenkbaar. Dan weet hij dat ze niet klaarstaan en hij dus sowieso tijd verliest. Wat waarschijnlijker is, is dat hij een boodschap heeft geïnterpreteerd als dat hij binnen kon komen, maar dat verkeerd begrepen heeft. Wat ook kan is dat hij zich aan een eerder afgesproken moment heeft gehouden, maar dat dat moment door de vervroegde pitstop van Sainz niet meer gold en dat het team hem dàt niet duidelijk heeft verteld. In beide scenario's kan dat het misverstand zijn, waar Max het zelf over had. Zijn boze uitspraken over de boordradio duiden er ook op dat hij niet begreep waarom de volgorde van de pitstops was omgedraaid.

De boosheid daarna was van een ander verhaal. Hij meende sneller te zijn dan Sainz en vond dat hij de kans moest krijgen om Jolyon Palmer en later Valtteri Bottas aan te vallen, wat Sainz niet lukte. Los van de vraag of die inschatting van Verstappen juist was of niet, het siert hem dat hij er alles aan deed om die kans af te dwingen, zowel in woorden als daden.

'Verstappen is a fighter, every inch of the way', was de gevleugelde uitspraak van Murray Walker over vader Jos in Maleisië vijftien jaar geleden. Ik denk dat we vandaag (weer) hebben gezien dat dat ook voor zoon Max geldt. En als hij en zijn team ook de onderlinge communicatie tijdens de race perfectioneren, dan gaan we dit jaar nog heel veel plezier aan beleven aan deze vechtersbaas.

Foto: Scuderia Toro Rosso

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden