Tost maakt zich erg zorgen om nieuwe auto te bouwen in 2022

P-20170707-03975_news

De teambaas van AlphaTauri, Franz Tost, heeft zijn zorgen uitgesproken om een hele nieuwe auto te moeten bouwen in 2022, gezien de financiële gevolgen van het coronavirus. 

De annulering van F1-races gedurende ten minste de eerste vier maanden van de kalender van het huidige seizoen, heeft het inkomen van de Formule 1 een flinke tegenslag toegebracht. Dit heeft een gevolg op de inkomsten van de Formule 1-teams.

De nieuwe technische regels van F1 zijn uitgesteld naar 2022 na hun oorspronkelijke introductie in 2021. Een verdere vertraging van het nieuwe reglement is uitgesloten. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, heeft duidelijk gemaakt dat hij het liever ziet dat de regels tot 2023 worden uitgesteld. Tost is het daar mee eens.

''Ik maak me grote zorgen over volgend jaar", begint Tost tegenover F1.com. ''Hoewel we de auto van dit jaar voor 2021 min of meer kunnen overnemen, omdat er geen wijziging in de regelgeving is. Maar in 2021 moeten we een volledig nieuwe auto ontwerpen en fabriceren voor 2022 en ik weet nog steeds niet hoe we dat financieel gaan redden. Het opbouwen van zo'n groot project kost veel geld, maar we zullen zien. Het is besloten. Ik had liever gezien dat de nieuwe regels tot 2023 zouden worden uitgesteld, maar de FOM en de FIA hebben daar niet voor gekozen, dus nu moeten we er het beste van gaan maken.''

Tost geeft daarnaast aan dat het overeengekomen budgetplafond voor 2021 nog wel wat lager had gemogen, ook al was Red Bull één van de teams die terughoudend is om het verder te gaan verlagen.

Vanwege de coronacrisis wordt het budgetplafond van 175 miljoen dollar verlaagd naar 145 miljoen. De kleinere teams hebben aangedrongen om dat bedrag nog lager te leggen. McLaren stelde een limiet voor van 100 miljoen.

''Voor mij zijn de cijfers nog steeds te hoog", zegt Tost over de kostenlimiet van 145 miljoen. ''Ik heb altijd aangedrongen op lagere cijfers, omdat we een wereldwijde economische crisis hebben. Ik verwacht dat het drie tot vier jaar duurt om hiervan te herstellen. Het is moeilijk om sponsors te vinden. Hoewel we een limiet van 145 miljoen hebben, met betrekking tot AlphaTauri, moeten we daar nog eens 40 miljoen bij optellen voor kosten die we hebben die niet bij het budgetplafond worden meegerekend. Dus dat betekent dat we het nog steeds hebben over 185 miljoen of iets vergelijkbaars'', besluit Tost.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen