Uitleg strafplaatsen en straftijd Max Verstappen

images_Formule1_2015_nieuws-juni_Max_Verstappen_Scuderia_Toro_Rosso_Grand_Prix_Canada_FP

Max Verstappen begint morgen met een flinke achterstand aan de Grand Prix van Canada. Vanwege zijn contact met Romain Grosjean in Monaco krijgt hij vijf plaatsen straf bij de start. Daar komen nu tien plaatsen bij, omdat Toro Rosso de vijfde Renault-motor gaat monteren. En dat is nog niet alles.

De kans is groot dat Max Verstappen ook nog een tijdstraf krijgt, aangezien hij bij een kwalificatie slechter dan P5 niet al zijn 15 plaatsen teruggzetting kan invullen. Vorig jaar werden die plaatsen de race erna ingevuld, maar vanaf dit jaar worden ze omgezet in straftijd. Vijf seconden extra staftijd krijgt je bij de eerste pitstop van de race als je één tot vijf plaatsen niet kan invullen, tien seconden bij zes tot tien plaatsen. Bij elf tot twintig plaatsen wordt het een drive-through penalty.

Voorbeeld, geen rekening houdend met straffen bij andere rijders: als Max vanavond kwalificeert op P6, P7, P8, P9 of P10, dan wordt hij teruggezet naar P20, en krijgt vijf seconden extra straf tijdens de eerste pitstop.

Kwalificeert Max P11, P12, P13, P14 of P15, dan start hij vanaf P20 en krijgt hij tien seconden.

Kwalificeert hij op P16 of slechter, dan start hij nog steeds op P20 en krijgt tijdens de race een drive-through penalty.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden