Uitstekend begin voor Bo Bendsneyder in GP Qatar

190308_QAT_Bendsneyder_RvM_01

De voortekenen waren al goed bij de driedaagse test vorige week op het Losail International Circuit. Op de eerste dag van de Grand Prix van Qatar maakte Bo Bendsneyder de belofte waar. In de eerste vrije training wist de Nederlandse coureur van NTS RW Racing GP zelfs de derde tijd neer te zetten. Uiteindelijk sloot hij de dag af als twaalfde: ruimschoots binnen de marges voor de tweede kwalificatieronde.

Het resultaat van de eerste vrije training, met Bendsneyder in de top 3, was ronduit sensationeel. Bendsneyder zelf was de eerste om de vreugde te temperen. “In de tweede vrije training zijn de omstandigheden beter, is de temperatuur lager en zal iedereen sneller zijn. Om dan nog steeds in de buurt van de top 10 te staan, zal al een hele opgave worden”, wist hij.

Dat bleek ook inderdaad. Was de snelste tijd (Marcel Schrotter) in FP1 nog 1.59.591, in FP2 was de snelste ronde (Lorenzo Baldassarri) 1.58.635. De tijd van Bendsneyder in FP1 (1.59.920) was in FP2 niet eens meer voldoende voor een plaats bij de eerste twintig. Met de 1.59.182 die de maandag 20 jaar geworden Rotterdammer reed, wist hij zich verzekerd van een twaalfde plaats en dat was belangrijk.

Dit jaar heeft de Moto2 (en ook de Moto3) het kwalificatiesysteem van de MotoGP overgenomen. Veertien rijders gaan rechtstreeks door naar Q2 op basis van de gecombineerde ranglijst na FP3 op zaterdag. De anderen rijden in de Q1-sessie van 15 minuten. De vier snelsten van die sessie schuiven door naar Q2, ook een sessie van 15 minuten, om de volgorde van de eerste zes rijen van de startgrid te bepalen. Met temperaturen die naar verwachting hoger zullen zijn in FP3 op zaterdagmiddag, was het daarom belangrijk om een goede positie te hebben na FP2.

“Rechtstreeks naar Q2 was het doel van vandaag”, stelt NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “Dat is gelukt en dus ben ik meer dan tevreden. Na de sensatie van FP1 lijkt een twaalfde plaats misschien tegen te vallen, maar dit is waar we vanuit gingen en waar we op hoopten. Een verschil van 0.547 voor Bo is keurig.”

Bo Bendsneyder: “Ik ben heel tevreden. Die derde plaats in FP1 was mooi, maar we wisten meteen al dat iedereen ’s avonds sneller zou zijn. Ondanks dat kon ik steeds in de buurt van de top 10 blijven, wat positief is en wat ons doel was. Ik kon bizar goede constante rondetijden rijden en daar ben ik misschien nog wel het meest tevreden over. Dat ik mijn snelste tijd in mijn eentje heb gereden, meteen de ronde nadat ik rakelings tussen de gecrashte Tom Lüthi en zijn motor door kon glippen zonder iets te raken, maakt het alleen nog maar beter.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen