Vaderdagspecial: Jos en Max Verstappen

P-20161110-01634_hires_jpeg_24bit_rgb

We nemen: Jos Verstappen, Nederlands meest succesvolle Formule 1 coureur tot dan toe. We voegen daar aan toe: de lessen die hij tijdens zijn carrière heeft geleerd. En we completeren het met een ongekende toewijding om van zijn zoon, Max, een Formule 1 kampioen te maken. Dit zijn de ingrediënten van een Nederlands succesverhaal. Deze aflevering van de Vaderdagspecial gaat uiteraard over Jos en Max Verstappen.

De carrière van Jos Verstappen begon al op jonge leeftijd in de karts. Met een kampioenschap bij de junioren en twee Europese titels op zak maakt hij de overstap naar de Formule auto’s. Hij weet zijn reputatie van groot talent te bevestigen door in 1993 de prestigieuze Masters of Formula 3 te winnen op het circuit van Zandvoort. Op dat moment staat het winnen van die race bijna garant voor een zitje in de Formule 1. In datzelfde jaar weet de Limburger ook het Formule 3 kampioenschap op zijn naam te schrijven en zingt zijn naam definitief rond in de Formule 1 paddock.

Voor de leeuwen

De vraag is dan ook bij welk team Verstappen in 1994 zijn debuut zal maken. Een test voor het team van Footwork verloopt zo goed - Verstappen is drie tienden sneller dan de vaste coureurs - dat hij ook belletjes krijgt van diverse andere teams. Hij tekent uiteindelijk een contract als testcoureur bij Benetton. De Limburger krijgt een racezitje in 1995 in het vooruitzicht, maar wordt onverwachts eerder voor de leeuwen geworpen als JJ Lehto een nekwervel breekt. Verstappen zou later toegeven dat hij er zowel fysiek als qua ervaring eigenlijk nog niet klaar voor was op dat moment.

Verstappen beleefde zijn finest moment in Hongarije door als eerste Nederlander het podium te beklimmen. Voor de Limburger was het echter vooral een moeizaam seizoen in een team waar de grote ster Michael Schumacher de aandacht opeiste. In een seizoen waarin hij als rookie nog veel moet leren, maakte de Nederlander nog regelmatig een foutje. Verstappen vertelt later in de Beyond the Grid podcast: “Er was niemand om mij te helpen. Als je een kans krijgt bij een topteam en niet presteert, dan wordt het lastig in het vervolg van je carrière.” Aan het einde van het seizoen ervaart Verstappen hoe hard de wereld van de Formule 1 is: hij wordt aan de kant geschoven.

Jos Verstappen vervolgt zijn carrière bij diverse teams in het midden- en achterveld, zoals Minardi en Arrows. De Nederlander behaalt na zijn Benetton avontuur nog maar zeven punten in evenveel seizoen.

AP-2138VH92N2511_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Perfecte mentor

De lessen die vader Jos heeft geleerd, kan hij echter ten volle benutten bij zoon Max. Verstappen junior blijkt al op jonge leeftijd de race genen van zijn vader en moeder te bezitten. Vader Jos stort zich dan ook vol op de racecarrière van zijn zoon en begeleidt hem intensief. De sterke band tussen vader en zoon zorgt ervoor dat Max al op jonge leeftijd kan excelleren. “Je begrijpt elkaar en snapt meteen waar de ander het over heeft. We hoeven alleen maar naar elkaar te kijken”, aldus de Verstappens in een interview met Formule 1.

De combinatie van het talent van Max en de technische kennis van Jos en diens ongekende drive om van zijn zoon een Formule 1 kampioen te maken blijkt goud waard. Max maakt in het karten grote indruk door het merendeel van de races op zijn naam te schrijven. In de Formule 3 met Van Amersfoort Racing gaat hij door waar hij gebleven is: wedstrijden winnen. Het is dan ook niet de vraag óf, maar wanneer hij de overstap naar de Formule 1 maakt.

AP-2138VH92N2511_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Op weg naar het ultieme doel

De stap komt eerder dan verwacht. De Verstappens maken de keuze om opgenomen te worden in het Red Bull junior programma. Niet veel later rijdt Verstappen op 17-jarige leeftijd zijn eerste vrije training in een Toro Rosso en wordt hij aangekondigd voor een racezitje bij dat team in 2015. Een klein team om in de luwte ervaring op te doen en te groeien. Hoe anders was dat voor vader Jos? Als in 2016 Kvyat aan de kant wordt geschoven, wordt Verstappen gepromoveerd naar het ‘grote’ Red Bull Racing. The rest is history. De Nederlander wint direct bij zijn debuut en vestigt zijn naam definitief. Vader Jos zal tevreden zijn: de teller staat inmiddels op acht overwinningen. Maar om, zoals hij het zelf noemt, ‘zijn levensproject’ af te ronden, moet hij nog even wachten totdat Max het ultieme doel heeft bereikt: wereldkampioen worden in de Formule 1.

AP-2138VH92N2511_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Jos Verstappen Max Verstappen
Jaartallen actief 1994 - 1998, 2000 - 2001, 2003 2015 - heden
GP starts 107 102
Punten 17 948
Overwinningen 0 8
Poles 0 2
Wereldtitels 0 0

Bekijk ook het interview met een piepjonge Max (11) en Jos Verstappen uit 2009 in Holland Sport over onder andere de trots van Jos en de Formule 1 plannen van Max.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden