M186360

Valtteri Bottas heeft de eerste Grand Prix van het jaar gewonnen. De Fin won op het circuit van Melbourne met groot overmacht. Lewis Hamilton moest genoegen nemen met P2 en Max Verstappen begon het seizoen met een knappe derde plaats en behaalde voor Honda het eerste podium sinds 2008.

Bottas had een geweldige start en pakte in de eerste meters al de leiding. Achter de Fin sloot Hamilton aan op de tweede plaatst met in zijn kielzog Sebastian Vettel, Max Verstappen en Charles Leclerc. Daniel Ricciardo kende voor zijn thuispubliek een slechte start doordat hij in zijn voorvleugel stuk reed op stukje gras tussen pitstraat en circuit.

Bottas reed vanaf de eerste ronde een geweldige race. De Mercedes-coureur sloeg langzaam een gat met de coureurs achter hem. Ook teamgenoot Hamilton moest elke ronde iets toegeven. Verstappen kon op de vierde plaats het tempo van Vettel op P3 volgen en liet op de boordradio weten dat hij zijn banden wilde sparen om zijn pitstop een paar ronden uit te stellen.

In het achterveld had Carlos Sainz de twijfelachtige eer om als eerste in het seizoen 2019 uit te vallen. De McLaren-coureur moest in de elfde ronde zijn bolide met een kapotte motor langs de baan zetten.

Pitstops

Vettel opende het bal van de pitstops bij de topteams. De Duitser haalde in ronde 15 vers rubber. Hamilton (ronde 16) en Bottas (ronde 23) volgden daarna het voorbeeld van de Duitser, waardoor Verstappen kortstondig de leiding had in de wedstrijd. De Nederlander kwam zelf in de 26e ronde binnen en viel door zijn stop terug naar de vijfde plaats.

Binnen vijf ronden was Verstappen weer terug op een podiumpositie. Eerst zag hij Leclerc zijn eerste stop maken en daarna wist de Nederlander Vettel op het circuit in te halen. De Red Bull-coureur reed eerst een gat van drie seconden dicht en daarna zette hij zijn bolide met succes naast die van Vettel.

Daarna ging het vizier van Verstappen op Hamilton. Hij reed lange tijd 1,5 seconden acht de Brit, maar voordat hij een poging kon wagen om hem in te halen, maakte Verstappen een klein foutje. Met nog tien ronden te gaan moest hij in de eerste bocht even over het gras. Dit kostte de Nederlander enkele seconden en was een derde plaatst achter Bottas en Hamilton het hoogst haalbare.

Achter Verstappen werd Vettel vierde, gevolgd door Leclerc (5), Kevin Magnussen (6), Nico Hulkenberg (7), Kimi Raikkonen (8), Lance Stroll (9) en Daniil Kvyat (10). Pierre Gasly kon in zijn eerste race voor Red Bull geen punt halen en werd elfde.

Snelste ronde

In de slotfase ontvouwde er nog een mooi gevecht om het extra punt voor de snelste ronde. Verstappen, Hamilton en Bottas vochten er om. Uiteindelijk was het de Fin de aan het langste eind trok.

Uitslag Grand Prix van Australië:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden