Verrassende coup brengt Johann Zarco naar poleposition in Japan

171014_JAP_Zarco

Het gebeurt niet vaak, maar in de kwalificatie voor de MotoGP van Japan begingen Marc Marquez en het Repsol Honda Team een vergissing door de wisselen van regenbanden naar slicks. De TwinRing in Motegi droogde weliswaar snel op, maar niet snel genoeg. Het kostte Marquez een op het oog zekere poleposition. Hij mocht blij zijn dat hij nog net op de eerste startrij staat voor de race die om 7.00 uur Nederlandse tijd begint.

Die ging verrassend naar Johann Zarco: zijn tweede na de TT van Assen. De Franse Yamaha-rijder greep met een superbe laatste sectie de poleposition. “Het was een risico om met de supersoft te gaan, maar het bleek de beste oplossing. Ik heb overwogen om met de slicks te rijden, maar ik vond het nog een te groot risico. Voor een debuutseizoen in de MotoGP was ik al heel blij met één poleposition en een podium; een tweede poleposition is helemaal geweldig.”

De tweede plaats is voor Danilo Petrucci: voor de vierde keer dit jaar. “Het was een rommelige sessie omdat de baan aan het opdrogen was, maar niet genoeg om op slicks over te schakelen”, vond ‘Petrux’. “Ik ben in de regen niet zo snel als anders, omdat we wat problemen hebben met de grip achter, maar met een start vanaf de eerste rij is het nog best oké. De verwachtingen zijn dat het morgen nat is, dus dat kan wel eens in mijn voordeel zijn.”

Verkeerde gok Marquez

DK4MdLeWkAABpyU-1-700x394
(c) @F1
Marquez was de hele dag dominant, maar maakte wel de gok om op slicks over te schakelen, nadat hij dat Valentino Rossi had zien doen – zonder enig succes overigens. Marquez’ kwalificatietijd zette hij neer op regenbanden. “Ik maakte in mijn snelle ronde een fout in de laatste bocht en dat kostte veel tijd, maar we hadden het idee dat het wel genoeg was. Daarom wilden we toch proberen of het kon op slicks. We hebben niet eerder op slicks gereden dit weekend. Misschien was het wel onze enige kans om wat waardevolle informatie te krijgen voor het geval de race morgen droog wordt. We staan nog op de eerste rij en dat is mooi. Zo erg is het niet om niet op pole te staan: mijn belangrijkste concurrenten staan achter me.” Andrea Dovizioso, tweede in het kampioenschap op 16 punten van Marquez, begint vanaf plaats 9.

Rossi maakt schuivertje

https://twitter.com/twitter/statuses/919062833341624320

Valentino Rossi begint de race vanaf de twaalfde plaats. Hij maakte als eerste de gok om slicks te proberen, maar dat werkte totaal niet. Halverwege FP4 hield iedereen even de adem in toen Rossi in Turn 8 een schuivertje maakte. De Italiaan kon echter meteen weer opstaan – op zijn zes weken geleden gebroken been – en proberen de Yamaha weer in gang te krijgen. Eerder op de dag had Rossi zich met een flinke krachtsinspanning voor Q2 kunnen kwalificeren, zodat hij na die kleine crash wat extra tijd had om zich voor te bereiden op de kwalificatie. Teamgenoot Maverick Viñales moest het wel via Q1 doen, maar hij haalde de tweede sessie niet. De nummer 3 van het kampioenschap begint de race vanaf de veertiende plaats.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden