Verrassende MotoGP-kwalificatie met Zarco en Miller op eerste rij

181020_JAP_Zarco

Geen fabrieks-Honda of -Yamaha op de eerste rij voor de MotoGP van Japan morgenvroeg om 6.00 uur (Nederlandse tijd), maar twee Ducati’s en een satelliet-Yamaha. Dat Andrea Dovizioso de poleposition pakte is niet echt verrassend, maar dat hij op de eerste rij wordt vergezeld door Johann Zarco en Jack Miller wel.

Marc Marquez moet vanaf de zesde plaats naar voren zien te komen om zijn zevende wereldtitel in Motegi al veilig te stellen. Een crash in de slotseconden van FP4, waardoor hij niet de beschikking had over de machine met de beste afstelling, maar op de reservemachine aan de kwalificatie begon, kostte de Honda-rijder de kans om te vechten voor de eerste rij. Eigenlijk kwam hij er geen moment echt in de buurt. Om nu al wereldkampioen te worden – het verschil in de stand is nu 77 punten - moet Marquez voor Dovizioso eindigen in de race, maar gezien de snelheid van de Ducati op dit circuit zal dat niet meevallen.

Dovizioso is in topvorm op Motegi, waar hij vorig jaar in de laatste bocht het duel met Marquez in zijn voordeel beslechtte. “Onze motor werkt hier perfect en de Twinring past goed bij mijn rijstijl”, oordeelde Dovizioso, voor wie het pas de zevende keer op poleposition is. “In de derde vrije training dacht ik dat 44,5 wel mogelijk zou zijn. Het werd 1.44,590. Dat gaan we in de wedstrijd niet halen en winnen zal zeker geen opgelegde zaak zijn. De racesnelheid van Marquez is goed, dus ondanks dat hij vanaf de tweede rij moet komen, verwacht ik hem aan het eind van de eerste ronde wel vooraan voor een nieuw duel. Het zou mooi zijn als we zijn feestje nog even kunnen uitstellen.”

181020_JAP_Dovizioso-e1540017423275
Andrea Dovizioso. Foto: MotoGP.com

Om met Dovizioso in duel te gaan, moet Marquez eerst afrekenen met Cal Crutchlow en Andrea Iannone op de plaatsen 4 en 5, en met Johann Zarco en Jack Miller die vanaf de eerste rij starten. Beiden zijn vast van plan om hun kansen te grijpen. De front row voor Jack Miller kwam uit de lucht vallen, maar de Australiër heeft de overtuiging dat er wel in zit.

181020_JAP_Miller-e1540017476437
Jack Miller. Foto: MotoGP.com

Miller had even de poleposition in handen met zijn tijd van 1.44,727. Die tijd nog iets scherper stellen was net te hoog gegrepen. In bocht 5 ging Miller "iets te overmoedig" onderuit. “Gisteren had ik een probleem de Ducati te stoppen, maar dat hebben we na FP4 kunnen fiksen. De tijd was misschien verrassend, maar geen toevalstreffer: we zitten er gewoon goed bij. Ik moet proberen niet te veel risico's te nemen morgen en dan hebben we best kans om mee te doen om het podium.”

“Ik ga zeker proberen de leiding te pakken, want dat zal mijn enige kans zijn om te vechten voor de overwinning”, liet Zarco meteen na de kwalificatie al weten. De Fransman zit er het hele weekend in Japan al goed bij, en miste de poleposition maar net. “In de laatste chicane maakte ik een klein foutje met terugschakelen, waardoor ik net tekort kwam.” Zarco bleef de fabrieks-Yamaha’s ver voor. Beiden starten morgenochtend vanaf de derde rij: Maverick Viñales vanaf de zevende plaats, Valentino Rossi vanaf de achtste.

Rossi denkt desondanks dat hij morgen wel kan meedoen om het podium. "Er was een probleem met de bandendruk, waardoor ik de tweede run niet optimaal kon rijden. Maar de racesnelheid is best goed. Ik denk dat het een open wedstrijd wordt, waarin zeker kansen liggen."

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden