Verstappen krijgt tien seconden tijdstraf na afloop race

SI202112050205_hires_jpeg_24bit_rgb_news

Max Verstappen heeft een tien seconden tijdstraf gekregen voor het rem-incident met Lewis Hamilton. Het gevecht tussen Verstappen en Hamilton liep op de baan hoog op en op het hoogtepunt toucheerden de twee rivalen nadat Verstappen probeerde zijn plek terug te geven. De FIA vindt dat de schuld van het incident vooral bij de Nederlander ligt en dus geven ze hem een tien seconden tijdstraf.

Verstappen zou na het bekijken van beeldmateriaal en gesprekken met beide coureurs volgens de stewards hebben geremd in een manier waardoor Hamilton op hem zou botsen. De stewards zeggen dat Verstappen te veel zou hebben geremd om Hamilton voorbij te laten. Daarom is de Nederlander aangewezen als schuldige in het incident. Verstappen wilde Hamilton voor laten gaan in bocht 26, nadat hij het verzoek kreeg om de plek terug te geven aan Hamilton. Maar beide coureurs wilde niet de eerste positie nemen voor de DRS-lijn vlak voor start/finish wat resulteerde in de touché.

Lees ook: Max Verstappen: “Ze verdienen niet één woord uit mijn mond”

Max Verstappen / Lewis Hamilton / Red Bull Racing / Mercedes AMG F1 / Jeddah / Saoedi-Arabië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Dan Mullan/Getty Images)

De stewards begrijpen dat de Mercedes-coureur had kunnen inhalen, maar snappen ook waarom hij dat niet deed voor de DRS-lijn. Het plotselinge remmen van de Red Bull zien ze daarom als onberekenbaar en dus vinden zij dat Verstappen het incident heeft veroorzaakt. De tien seconden tijdstraf die hij daarbij krijgt, doet niets voor het eindklassement: Verstappen behoudt zijn tweede plek.

Leaving the track and gaining an advantage

Bij de herstart van de eerste rode vlag startte de Nederlander vanaf pole position. Hij leek daar goed weg te zijn, maar remde te laat en schoot door. Voor deze actie moest Verstappen tijdens de tweede herstart na de tweede rode vlag vanaf plaats drie starten, nadat Red Bull met de FIA onderhandelde. Hij schoot vooruit en nam meteen de eerste plek over. Na een paar virtual safety cars plaatst Hamilton een aanval op Verstappen en beide heren schieten van de baan. Voor deze actie krijgt Verstappen later in de wedstrijd een vijf seconden straf wegens leaving the track and gaining an advantage. 

Een controversiële actie, aangezien Verstappen na de aanval van zijn team te horen kreeg dat hij de plaats aan Hamilton moest teruggeven en de Brit daarna de Nederlander toucheerde. Hamilton had op dat moment niet te horen gekregen dat hij de positie terugkreeg en was verward over de actie van Verstappen. Beide heren vertraagden op de baan en dus was het een rare situatie. Voor deze actie gingen ze dus naar de stewards. Verstappen verliest niet zijn tweede plaats in de race en dus gaat de titelstrijd verder in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi.

Lees ook: Hamilton wint chaotische Grand Prix van Saoedi-Arabië

Lees ook: Piastri wint F2-race na zware crash Pourchaire en Fittipaldi

Lees ook: F1 heeft zes locaties op het oog voor sprintrace in 2022

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden