50.000 euro boete voor Verstappen na aanraken auto Hamilton

SI202111130294_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen is zaterdag in São Paulo beboet door de FIA, omdat hij vrijdag na de kwalificatie de achtervleugel van de Mercedes van Lewis Hamilton inspecteerde en aanraakte. De Nederlander moest zich daarvoor zaterdagochtend (Braziliaanse tijd) melden bij de stewards van de FIA, die nu de boete naar buiten gebracht hebben.

In de toelichting geeft de FIA aan dat de stewards Verstappen en een teamlid gehoord hebben. Daarnaast hebben de stewards videomateriaal bestudeerd van onder andere fans, onboard-beelden van de wagens 14 (Alonso),  33 (Verstappen), 44 (Hamilton) en 77 (Bottas) en beelden uit de pitstraat. "Alle video's gaven een duidelijk beeld van wat er gebeurd is in het parc fermé na afloop van de kwalificatiesessie."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Brazilië / Interlagos / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

"Verstappen stapte uit de auto en ging vervolgens naar de achterkant van zijn bolide", luidt het in de omschrijving van de FIA. Vervolgens trekt hij zijn handschoenen uit en steekt hij zijn rechterhand in het gat van de achtervleugel van zijn auto. Daarna gaat hij naar de auto van Hamilton en herhaalt wat hij bij zijn eigen auto deed. Hij heeft de achtervleugel op twee plaatsen aangeraakt.

Videobeelden

Volgens de beelden vanaf de wagen van Hamilton is duidelijk te zien dat de elementen op de vleugel niet bewegen door de aanrakingen van de Nederlander. Er werd volgens de stewards dan ook geen extreme kracht uitgeoefend door Verstappen toen hij de vleugel aanraakte.


De stewards gaven tevens aan dat het een gewoonte geworden is dat coureurs auto's aanraken na afloop van kwalificatiesessies en races. Dit was uiteindelijk ook de uitleg van Verstappen, dat het voor hem normaal was om de delen van de auto te bekijken en aan te raken, omdat er juist over de achtervleugels van beide teams ophef is geweest tijdens de laatste raceweekenden. Hoewel de stewards dat ook inzien is het aanraken wel tegen de regels van het parc fermé-reglement en kan zeker schade aanrichten.

In toekomst mogelijk andere straffen

Met aan de ene kant geen schade en het nog nooit eerder uitdelen van straffen voor zo'n voorval en aan de andere kant het overtreden van het reglement en het risico op serieuze gevolgen, zoals het aanrichten van schade, hebben de stewards besloten om in dit geval een boete van 50.000 euro uit te schrijven aan Verstappen. Daarnaast hebben de stewards alle teams en coureurs erop gewezen dat er in de toekomst voor soortgelijke overtredingen wel degelijk andere straffen kunnen worden gehanteerd.

Lees ook: Verstappen ook naar stewards in Brazilië

Lees ook: Hamilton naar stewards voor probleem met DRS-systeem

Lees ook: Lewis Hamilton start vanaf P1 in sprintkwalificatie Brazilië

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden