Woedende Vettel trekt Formule 1-reglement in twijfel na gridstraf

170020_mal

Sebastian Vettel is vrijdag woest nadat hij een gridstraf voor de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft gekregen. De Duitser reed tijdens een code rood in de eerste vrije training te hard en wordt zondag drie plaatsen teruggezet op de grid.

"Er zou gezond verstand in de regels moeten zitten", stelt Vettel tegenover verschillende media. "Precies 27,7 seconden vaart minderen, zoals ik volgens de regels had moeten doen, dat slaat nergens op."

Eerder dit seizoen kregen Esteban Ocon (Japan) en Daniel Ricciardo (Australië) eveneens drie plaatsen gridstraf voor soortgelijke incidenten. Volgens Vettel was de situatie in Austin uniek. "Het is de eerste keer dat we zo'n scenario meemaakten in de regen. We rijden al een stuk langzamer dan we normaal doen. De volgende keer bij zoiets mag ik niet harder rijden dan veertig of vijftig kilometer per uur."

"Maar in mijn optiek is dat niet het juiste om te doen", vervolgt de viervoudig wereldkampioen. "Stel er zou een auto achter mij rijden en ik zou vol op mijn rem gaan staan, dan kan dat een gevaarlijke situatie opleveren. Maar ja, ik ga het risico wel nemen, want als ik het niet doe, krijg ik een penalty."

Vettel baalt van snelheid Ferrari

Ferrari had in de Amerikaanse regen duidelijk moeite om aansluiting met de top te vinden. Sterker nog, in de tweede training was Vettel liefst vijf seconden langzamer dan Hamilton, terwijl hij een flink aantal rondes meer reed dan de Mercedes-coureur.

"We hebben genoeg rondes gereden, maar het is duidelijk dat we niet competitief zijn. We komen een hoop snelheid te kort."

Vettel mag zondag maximaal zeven punten verliezen op Hamilton om zijn titelkansen levend te houden.

De derde vrije training gaat zaterdag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) van start. De kwalificatie volgt om 23.00 uur. Zondag om 20.10 uur begint de Amerikaanse Grand Prix.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden