Vettel verslaat Mercedes, Verstappen 4e in Hongarije

26 jul 2015
images_Formule1_2015_nieuws_juli_Max_Verstappen_Scuderia_Toro_Rosso_2015_Grand_Prix_Hongarije_P5

Sebastian Vettel heeft de Formule 1 Grand Prix van Hongarije gewonnen. Hij won een spannende en tumulteuze race voor de twee Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo. Max Verstappen scoorde zijn beste reultaat in de Formule 1 tot nu toe. Hij finishte als vierde na een koel gereden race op de Hungaroring.

De Ferrari's waren het die vanaf de start het initiatief namen. In de eerste bocht had Vettel al de kop te pakken en niet veel later sloot Raikkonen zich bij hem aan na een gevecht met Lewis Hamilton. Die laatste raakte ook nog van de baan en viel daardoor terug naar de tiende plaats.

Vettel en Raikkonen reden vervolgens weg van Rosberg, die het verschil halverwege de race zag oplopen tot meer dan 25 seconden. Hamilton was toen inmiddels weer aangesloten op P4, een paar seconden achter Rosberg.

Hèt breekpunt in de race was de crash van Nico Hulkenberg, waaraan voorafgaand spontaan de voorvleugel van zijn Force India afbrak. Daardoor verremde hij zich op het rechte stuk en schoof rechtdoor de bandenstapels in. Hulkenberg was ongedeerd, maar voor het opruimen van de brokken op de baan moest er een safetycar komen.

Bij de herstart raakten Ricciardo en Hamilton elkaar, waarbij Hamilton zijn voorvleugel beschadigde, wat hem terugdwong richtig pits. Ervoor kon Rosberg eenvoudig langs Raikkonen steken, die een probleem aan zijn energiesysteem had en vermogen miste om zich te verdedigen. Niet veel later raakte Ricciardo ook Rosberg, die daardoor een lekke band kreeg en ook naar binnen moest.

Vettel kon vanaf de kop onbedreigd naar de finish rijden, waar hij twee Red Bull-rijders mee het podium op mocht nemen. Het was voor het eerst dit seizoen dat er geen Mercedes-coureurs met champagne mochten spuiten.

Sterke en koele race Max Verstappen

Max Verstappen reed een sterke race in Boedapest. Zijn start was echter niet goed. Hij verloor er vier plekken tot op P13, maar begon daarna aan een gestage opmars naar voren. De eerste die hij inhaalde was Alonso, waarna P11 Sainz zijn doel was. Hij raakte er vlak achter, maar kon hem niet passeren, wat kort erna bij de pitstops wel lukte. 

Door koel te blijven bij de aanrijdingen vóór hem schoof Verstappen weer verder op en Maldonado werd racend gepasseerd. Verstappen lag op P9 toen hij een het gat van vijf seconden naar Daniil Kvyat moest overbruggen. In circa tien ronden zat hij vlak achter de Rus, maar het lukte niet om deze te passeren op het smalle en bochtige circuit.

Na de safetycar vanwege Hulkenbergs crash zag Verstappen ze één-voor-één voor zich wegvallen: Hamilton, Rosberg en ook Bottas moesten de pits in met panne, wat Verstappen tot op de vierde plek bracht.

Foto's: Scuderia Ferrari en Scuderia Toro Rosso

26 jul 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen