Vettel winnaar GP Brazilië, Hamilton knap naar P4

170075_bra

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen stonden aan zijn zijde op het podium. Lewis Hamilton, die vanuit de pitstraat startte, was de smaakmaker van de race. Op indrukwekkende wijze wist hij zich naar voren te rijden. Max Verstappen kwam niet verder dan P5.

Chaotische start
Onder een stralende zon stormde het veld na het doven van de lichten op de eerste bocht af. Vettel pakte direct de leiding en dirigeerde Bottas naar de tweede plek. De beruchte Senna ‘S’ zorgde vervolgens voor spektakel doordat Daniel Ricciardo, Stoffel Vandoorne en Kevin Magnussen met elkaar in de clinch lagen. Voor Vandoorne en Magnussen was het einde oefening. Ricciardo kon na een spin zijn weg vervolgen. De brokstukken op het circuit waren voor de wedstrijdleiding genoeg aanleiding om de safetycar naar buiten te roepen. Maar nog voor deze het veld kon gaan aanvoeren was het weer raak: Grosjean en Ocon toucheerden elkaar waardoor de jongste Fransman het veld moest verlaten. Grosjean kreeg hiervoor later in de race een tijdstraf van tien seconden opgelegd.

Na vijf ronden werd het veld weer losgelaten en vooraan behield iedereen zijn positie. Fernando Alonso stond zijn vijfde plek af aan Felipe Massa die zich vanaf P10 inmiddels goed naar voren had gewerkt. De Braziliaan, die ditmaal echt zijn laatste thuisrace in de Formule 1 reed, had tijdens de opwarmronde zijn team, fans en het publiek via de boordradio nog bedankt voor alle steun en support.

Opmars Lewis Hamilton
Lewis Hamilton startte de race als gevolg van een rampzalige kwalificatie vanuit de pitstraat. In tegenstelling tot afgelopen race in Mexico waarin hij zich maar moeizaam naar voren wist te vechten, maakte hij ditmaal snel zijn opmars. In de tiende ronde lag hij al op P9 en nadat hij Hülkenberg had ingehaald, wist hij Perez op mooie wijze te verschalken. De Mexicaan werd verrast doordat Hamilton hem buitenom in de Senna ‘S’ passeerde. Niet veel later waren ook Alonso en Massa het haasje en reed de huidig wereldkampioen alweer op de vijfde positie.

In de 28e ronde was het Bottas die als eerste naar binnen dook voor nieuwe banden. De Fin wisselde van de supersofts naar de softbanden. Ook Massa koos voor nieuw schoeisel en een ronde later wisselde zowel Vettel als Verstappen naar de softband. Het werd nog even spannend, maar Vettel kwam net voor Bottas uit de pitstraat. Raikkonen was de volgende die wisselde naar de softband. Doordat iedereen uit de kop van het veld een stop had gemaakt, kreeg Hamilton de leiding in de schoot geworpen.

Ricciardo had zich na al het tumult in de eerste ronde alweer opgewerkt naar de vijfde positie. Omdat hij op oudere banden en een andere strategie reed, kreeg hij via de boordradio te horen dat hij Verstappen voorbij moest laten gaan. Niet veel later wisselden de teamgenoten dan ook van positie. In ronde 44 maakte Hamilton zijn eerste pitstop en wisselde van de softband naar de supersofts. Hij viel hierdoor terug naar de vijfde plek. Ricciardo volgde deze strategie en viel terug naar P7.

Hamilton begon vervolgens met rasse schreden in te lopen op Verstappen. De Brit was met zijn supersoftband in het voordeel en wist hem in ronde 59 te passeren. Niet veel later besloot de Nederlander een extra stop te maken. Zijn banden waren te veel versleten en ondanks dat zijn team hem iets anders adviseerde, koos hij toch voor nieuw rubber.

Hamilton ruikt podium
Vervolgens begon Hamilton aan te dringen bij Raikkonen. Met nog vijf ronden te gaan werd het gat naar de Fin steeds kleiner. De viervoudig wereldkampioen begon steeds meer aan te dringen. In de allerlaatste ronde zette Hamilton de druk vol op de ketel. Raikkonen bewees andermaal niet voor niets The Iceman te worden genoemd en hield moedig stand.

Na 71 ronden op het Autódromo José Carlos Pace in Sao Paulo kwam Vettel als eerste over de finish. De Duitser wist hierdoor voor de derde maal deze race op zijn naam te schrijven. Als aan een touwtje volgden Bottas, Raikkonen en Hamilton hem over de streep. Verstappen wist, ondanks zijn extra stop, nog voor Ricciardo als vijfde te finishen.

https://twitter.com/F1/status/929765199124582400

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen