Viñales met vertrouwen naar poleposition op Misano

170909_RSM_Vinales

De afwezigheid van Valentino Rossi lijkt zijn teamgenoot Maverick Viñales geen windeieren te leggen. Met twee 2018-frames tot zijn beschikking in plaats van één kon de Spaanse Yamaha-coureur makkelijker en sneller vertrouwen opbouwen. Dat resulteerde in zijn eerste poleposition sinds Mugello. De tweede plaats was voor Andrea Dovizioso, de derde voor Marc Marquez, die in zijn laatste snelle ronde in de grindbak terecht kwam.

“Elke keer dat ik op de motor stapte, voelde het beter”, vertelde Viñales na afloop van de kwalificatietraining voor de MotoGP van San Marino. “Ik kreeg steeds meer vertrouwen. Het team heeft prima werk geleverd en me een goede machine meegegeven. Ik ben hier echt heel blij mee.”

Yamaha had voor beide rijders één nieuw prototype chassis beschikbaar en dus moest Viñales steeds omschakelen tussen het 2017-model en het in ontwikkeling zijnde 2018-frame. Door de afwezigheid van Valentino Rossi kon Yamaha diens 2018-model aan Viñales geven, zodat die op Misano de beschikking heeft over twee dezelfde machines – en de onverdeelde aandacht van de fabrieksingenieurs. Dat werkte blijkbaar uitstekend voor Viñales, die derde staat in het kampioenschap en één van de drie overgebleven serieuze titelkandidaten is.

Dovizioso blij met ‘bijna-pole’

P-20170625-00861_News-700x467
(c) Red Bull Content Pool
Op slechts 0,162 van Viñales legde Andrea Dovizioso beslag op de tweede plaats van de startgrid. Met dat resultaat was de Ducati-rijder meer dan tevreden. “Bijna pole, dat is zeker iets om blij mee te zijn”, grinnikte hij. De leider in de WK-stand heeft geen geweldige statistieken op Misano en ook de Ducati zou er niet zo goed uit de verf komen, maar die beweringen vooraf werden al in elke sessie tenietgedaan. Even leek ‘Dovi’ zelfs de pole te pakken, maar Viñales kwam er in de laatste seconden nog onderdoor.

Vanzelfsprekend vond Dovizioso zijn tweede plaats niet. “Ik voelde me helemaal niet zo super. Eigenlijk pas met de laatste band waarmee ik het probeerde. Toen vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het was geen perfecte ronde, maar goed genoeg. Het is alleen afwachten wat het weer morgen gaat doen.”

Marquez ondersteboven geblazen

P-20170625-00861_News-700x467
(c) Red Bull Content Pool
Marc Marquez leek tamelijk onbedreigd onderweg naar de poleposition, maar in wat zijn snelste ronde leek te worden, ging de Spaanse wereldkampioen hard onderuit. De harde wind aan de Adriatische kust bracht Marquez iets uit balans en duwde hem over de witte lijn. Daardoor gleed het voorwiel weg en tuimelde de Honda-coureur door de grindbak.

In de ronde ervoor had Marquez een paar foutjes gemaakt, gaf hij aan. “Ik had voor de medium-achterband gekozen en die heeft wat tijd nodig, maar deze ronde ging het best goed en de poleposition zat er absoluut in. Jammer van die crash, maar gelukkig weten we wat de crash veroorzaakte. Dat maakt het niet minder vervelend, maar tast het vertrouwen in elk geval niet aan. Als je niet weet waardoor je crasht, geeft dat veel onzekerheid. Daarvan is nu gelukkig geen sprake.”

Marquez heeft een goed resultaat in Italië nodig, nadat hij twee weken geleden op Silverstone uitviel wegens een kapot motorblok. Dat kostte hem de leiding in het kampioenschap.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen