Viñales verrassend bovenaan na eerste dag Dutch TT

180629_TT_FP2_vinales

Met een asfalttemperatuur van bijna 43 graden Celsius was de verwachting dat de Yamaha’s niet zo goed uit de verf zouden komen. De snelste tijd van Maverick Viñales (1.33,378) na de twee vrije trainingen op de eerste dag van de Dutch TT, was dan ook best een verrassing. De Spaanse coureur werd in de stand gevolgd door Andrea Iannone (Suzuki) en Danilo Petrucci (Pramac Ducati). Zijn teamgenoot Valentino Rossi kwam op de vierde plaats.

Yamaha komt over het algemeen in de problemen als de temperaturen stijgen. Het was tijdens de vrije training van vanmiddag 24 graden Celsius. De temperatuur van het asfalt steeg in het zonnetje tot bijna 43 graden. Maar het bleek wel weer dat de Yamaha over het algemeen goed doet op het TT Circuit, met zowel Viñales als Rossi in de hoogste regionen van de ranglijst.

Viñales vertelde met een nieuwe carbon voorvork te hebben gereden, die hem in staat stelt de machine net iets gemakkelijker van links naar rechts te gooien. "Het TT Circuit verandert voortdurend van richting. Dat gaat hiermee net wat prettiger. Ik ben er erg over te spreken. Ik ben ook blij dat het weer stabiel is. Als je een goede vrijdag hebt en de omstandigheden blijven ongeveer gelijk, heb je een basis waarvandaan je verder kunt."

Petrucci zet 22 ronden op een band

180629_TT_Petrucci
Foto: MotoGP.com

Al net zo verrassend is de naam van Petrucci op de derde plaats. De Italiaan – vorig jaar tweede in de TT van Assen, na een verbeten duel met Rossi - had zelf ook niet verwacht dat het in deze omstandigheden zo goed zou gaan. Hij is meer gebaat bij wat koelere omstandigheden vanwege zijn forse postuur. "Pas de laatste drie ronden heb ik een setje nieuwe, wat zachtere banden gebruikt om een snelle ronde neer te zetten", vertelde Petrucci. "Ik heb me voordien vooral geconcentreerd om de houdbaarheid van de banden. Op de harde band voor en achter heb ik een bijna complete racesimulatie van 22 ronden gedaan en dat ging best goed. Door het nieuwe chassis dat we hebben, voel ik de bandenslijtage beter."

Marquez achtste

180629_TT_FP2_Marquez
Foto: MotoGP.com

Marc Marquez, vanochtend nog de snelste man op de baan, sloot de tweede training af op pas de achtste plaats, nadat hij in het begin van de sessie even naast de baan raakte bij de Ruskenhoek. "Ik heb me geconcentreerd om de race-snelheid en de setup, niet op een enkele snelle ronde. Het gevoel van vanochtend was goed om erop te vertrouwen dat ik niet weer via Q1 naar de kwalificatie moet. Maar het is wel lastig: op dit circuit moet je heel precies rijden, omdat het zo snel en vloeiend is. Een klein foutje is hier meteen een grote fout. Door de warmte is het gedrag van de motor moeilijk te voorspellen: het is lang geleden dat we hier van dit weer hebben gehad en niemand had er rekening mee gehouden dat het asfalt zondag wel eens 50 graden Celsius kan zijn.''

In de Moto3 kwam Jorge Martin akelig ten val bij het uitkomen van de Ossenbroeken. De Spanjaard werd op de brancard afgevoerd. Bij de medische controle kwamen geen breuken of andere ernstige blessures aan het licht. Aron Canet zette de snelste tijd neer, gevolgd door Gabriel Rodrigo en John McPhee.
In de Moto2 was het opnieuw Pecco Bagnaia, voor Joan Mir en Luca Marini - de halfbroer van Valentino Rossi.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden