Voorbeschouwing Indy 500: Montoya voor de derde keer?

images_2016_IndyCar_05_JPM_Indy2015

De Brickyard van Indianapolis is zondag het toneel voor de hoogmis van de Amerikaanse autosport. Deze race kent een grote geschiedenis waar komend weekend een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd wordt. Een voorbeschouwing op de honderdste Indy 500.

Compleet uitverkocht, zo luidde het bericht van de organisatie deze week. 300.000 toeschouwers komen zondag naar de Indianapolis Motor Speedway om 33 coureurs te aanschouwen in de snelste race ter wereld. Snelheden tot wel 370 kilometer per uur werden bereikt in de kwalificaties die afgelopen weekend afgewerkt werden.

De conclusie daarvan is dat James Hinchcliffe van pole position mag starten. De Canadees reed vorig jaar tijdens de trainingen hard de muur in en lag lang in het ziekenhuis waar hij vocht voor zijn leven. Hinchcliffe revalideerde volledig en keerde begin dit seizoen terug. Hinchcliffe begint de race van pole position met de wetenschap dat de laatste keer dat iemand van pole position alweer in 2009 was.

Castroneves in een historisch rijtje?

Die overwinning kwam op naam van Helio Castroneves, de drievoudig winnaar van de Indy 500. Castroneves was afgelopen week niet te spreken over zijn Penske Chevrolet maar zoals altijd zal de Braziliaan zondag snel zijn. Bij winst komt Castroneves in een historisch rijtje met AJ Foyt, Al Unser en Rick Mears die de Indy 500 allemaal vier keer wonnen.

Juan Pablo Montoya, ook van Penske, speelde ook niet echt een rol in de kwalificaties. Montoya won de 500 vorig jaar op spectaculaire wijze en mocht daarbij de traditionele fles melk leegdrinken. Montoya reed een ijzersterk seizoen maar het kampioenschap ontglipte de Colombiaan net. Het doel voor Montoya komend weekend is simpel: hij wil zich eveneens in het rijtje scharen van coureurs met drie overwinningen in de Indy 500.

Naast Castroneves en Montoya komen nog vier oud winnaars aan de start: Buddy Lazier (1996), Scott Dixon (2008), Tony Kanaan (2013) en Ryan Hunter-Reay (2014). Maar ook voor de Formule 1-fans staan bekende coureurs aan de start met Max Chilton en Alexander Rossi. Beide oud-Marussia/Manor coureurs debuteren dit weekend tijdens de Indy500.

Een man om in de gaten te houden komende zondag is Simon Pagenaud. De 31-jarige Fransman won de laatste drie races en kan ook op Indianapolis uit de voeten.

Strenge veiligheidseisen

Na de zware crash vorig jaar van Hinchcliffe maar ook Ed Carpenter, Helio Castroneves en Josef Newgarden heeft IndyCar maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. In samenwerking met Honda en Chevrolet introduceerde de organisatie voor Indianapolis nieuwe aerokits waardoor de auto's minder snel 'opstijgen'.

De Indy 500 begint zondagmiddag rond de klok van 18.00 uur en wordt uitgezonden door Ziggo Sport Totaal.

Foto’s: Verizon IndyCar Series, Eric Anderson, Chris Owens

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden