Voorbeschouwing Moto2: Zarco, Rins, Lowes, Luthi of toch iemand anders?

images_MotoGP_2016_03_maart_160316_Moto2_preview1

Johann Zarco won vorig jaar met grote overmacht de titel in de Moto2-klasse. Maar als de tests een goede afspiegeling zijn van hoe het er voorstaat in de middenklasse van de MotoGP, maakt de Fransman weinig kans om zijn titel te prolongeren. De beste papieren zijn dan voor de Brit Sam Lowes, de Zwitser Tom Luthi en de Spanjaard Alex Rins, die in 2015 tweede werd.

Tests zeggen natuurlijk lang niet alles. Eén allesverpletterende snelle ronde is geen race en al helemaal geen heel seizoen, waarin het aankomt op veel meer dan snelheid. Maar Lowes, Luthi en Rins maakten in de zes testdagen voor de Moto2 in Jerez en Qatar wel constant een goede indruk, wat bepaald niet gezegd kan worden van titelverdediger Zarco.

Zes wereldkampioenen

Met tien nieuwe gezichten wint de Moto2 aan diepte. Het zijn immers niet zomaar nieuwelingen. Moto3-wereldkampioen Danny Kent maakt de overstap, evenals de nummers 2 (Miguel Oilveira), 8 (Efren Vazquez) en 9 (Isaac Viñales). In totaal staan er dit weekend zes GP-wereldkampioenen aan de start van de openingsrace in Qatar: Zarco, Luthi, Kent, Julian Simon, Sandro Cortese en Alex Marquez. Dat belooft dus wat, want alle zes weten ze wat erbij komt kijken om wereldkampioen te worden. Zestien coureurs in de Moto2 hebben Grand Prix gewonnen, samen 95 stuks. Een nieuweling om in de gaten te houden is Luca Marini: het halfbroertje van Valentino Rossi. Hij is met zijn 18 jaar tevens de jongste in de klasse. De oudste is Mattia Passini, die terugkeert in de Moto2 op 30-jarige leeftijd.

Sam Lowes

Aan de vooravond van de Grand Prix van Qatar lijkt Sam Lowes op basis van de tests de grote favoriet te zijn. De 25-jarige Brit maakte de overstap van de Forward- naar de Kalex-machine en voelt zich daar goed op thuis. Na twee seizoenen in de Moto2 is de voormalig wereldkampioen uit de Supersport inmiddels goed gewend. Vorig jaar wist hij zijn eerste GP-overwinning te pakken in Austin, maar over het hele seizoen genomen kwam Lowes nog wat tekort. Zijn win-or-die-mentaliteit met bijbehorende spectaculaire rijstijl is mooi, maar kostte nog te vaak punten. De begeleiding van de Nederlandse ex-coureur Torleif Hartelman doet Lowes echter goed en in de tests was de Brit voortdurend bij de snelsten te vinden. Als hij heel blijft, is Lowes zeker een kanshebber.

Alex Rins

Maar dan moet hij wel Alex Rins van zich af weten te houden. In zijn eerste jaar in de Moto2 baarde de Spanjaard opzien door maar liefst in tien van de achttien races bij de eerste drie te eindigen. Twee keer stond hij op het hoogste treetje. Met Tito Rabat naar de MotoGP is Rins een van zijn belangrijkste rivalen kwijt. Na tweede plaatsen in het Moto3-kampioenschap en zijn tweede plaats vorig jaar in de Moto2, zou de 20-jarige Rins nu wel eens aan het langste eind kunnen trekken.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden