Vooruitblik 2018: Het moet beter met Valtteri Bottas

M145261

2018 wordt een jaar waarin voor Valtteri Bottas heel veel op het spel staat. Kan de Fin een langer verblijf afdwingen bij Mercedes? Of verlaat hij de renstal al na twee seizoenen via de achterdeur?

De verwachtingen waren afgelopen seizoen hooggespannen. Bottas werd bij Williams weggeplukt om de plotseling opgestapte wereldkampioen Nico Rosberg op te volgen. Mercedes gaf het vertrouwen aan een coureur die bij Williams indruk had gemaakt.

Teleurstellend

Maar Bottas kon de verwachtingen niet helemaal inlossen. Volgens eigen zeggen draaide hij een teleurstellend seizoen, een jaar dat beneden zijn eigen verwachtingen verliep. De 28-jarige Fin erkende de positieve punten, maar stipte vervolgens ook aan dat hij het in 2018 veel beter wil doen dan in 2017.

In 2017 ging Bottas goed van start. Al in zijn derde race voor Mercedes reed hij naar zijn eerste pole en een Grand Prix later boekte hij zijn allereerste overwinning in de Formule 1. Maar na de zomerstop kon hij de goede start geen vervolg geven, terwijl teamgenoot Lewis Hamilton juist op dat moment de strijd om de wereldtitel naar zijn hand zette.

Contractverlenging

Met drie zeges, tien podiums, vier poles en een derde plaats in het kampioenschap sloot Bottas zijn debuutjaar bij Mercedes af. Het was voldoende voor de teamleiding om het contract met de Fin voor een jaar te verlengen.

Maar voor een langere verbintenis zal Bottas het teamgenoot Lewis Hamilton komend seizoen nog moeilijker moeten maken. Volgens de geruchten staan Daniel Ricciardo en Esteban Ocon al in de coulissen te trappelen om de Fin op te volgen.

Gewend

De druk op Bottas wordt in aanloop naar het nieuwe seizoen langzaam opgevoerd, maar dat past ook bij een topteam waar het draait om winnen. De Fin heeft daar een jaar aan kunnen wennen en weet nu ook beter wat er van hem wordt verwacht.

"Het is aan mij om een langer verblijf af te dwingen", zegt Bottas in de New York Times. En daarmee slaat hij de spijker op de kop. Hij weet wat hem te doen staat in 2018, anders is de kans groot dat de Fin op zoek moet naar een andere werkgever.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen