Vooruitblik F1-seizoen 2021: Scuderia Ferrari

20093-f1-test-bahrain-sf21-day-3

Ferrari heeft moeilijke jaren achter de rug in de Formule 1. De dominantie van twintig jaar geleden lijkt ver weg. In Bahrein leken de testdagen zonder problemen te verlopen voor het team uit Maranello. De vraag is of ze in 2021 weer mee kunnen doen voor het kampioenschap. Grand Prix Radio blikt vooruit op het 2021-seizoen met deze keer: Scuderia Ferrari.

Ferrari-teambaas Mattia Binotto gaf bij de presentatie van de auto voor 2021 al aan dat het een ‘bijzonder uitdagend’ seizoen zal worden. “Na een moeilijk jaar moeten we goed presteren in het kampioenschap en is het belangrijk om onze wil om te winnen te laten zien”, liet de Italiaan weten.

20095-f1-test-bahrain-sf21-day-2-700x467
Foto: Scuderia Ferrari

Transitiejaar

Ferrari ziet 2021 als een transitiejaar richting het nieuwe reglement van 2022. Binotto heeft aan Motorsport.com laten weten dat het hoofddoel in 2021 de ontwikkeling van de auto voor 2022 zal zijn.

“We zullen ons dit seizoen niet te lang met de auto voor 2021 bezighouden”, liet Binotto weten. “We concentreren ons in 2021 op de ontwikkeling voor 2022. Dat is het hoofddoel. De auto voor 2022 zal erg anders zijn, waardoor we eerst een ontwerp en projecten daarvoor moeten ontwikkelen. Dat zal onze belangrijkste opgave zijn.”

Daarnaast gaf Binotto aan dat hij net als in 2020 niet van plan is om bij elke race op het circuit aanwezig te zijn. “Natuurlijk zal ik bij de start van het seizoen wel aanwezig zijn, maar op een gegeven moment zal ik weer races gaan missen om me thuis in Maranello op 2022 te focussen.”

20090-f1-test-bahrain-sf21-day-1-1-700x467
Foto: Scuderia Ferrari

Veranderingen

Naar eigen zeggen heeft het team de problemen met de auto van 2020 inmiddels geïdentificeerd en verbeterd. Zo heeft Ferrari een nieuwe motor, verbeterde aerodynamica en een aangepaste achterkant. Daarnaast zijn er wijzigingen doorgevoerd binnen de technische afdeling van het team uit Maranello.

Dat zijn echter niet de enige wijzigingen binnen het team. Zo neemt Carlos Sainz jr. het stoeltje van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel over. Binotto liet weten dat er geen voorkeursbehandeling zal zijn tussen Carlos Sainz en Charles Leclerc, die zijn derde seizoen voor Ferrari in zal gaan. “Ik weet dat ze zich er allebei bewust van zijn dat Ferrari op de eerste plek komt en dat er geen hiërarchie is. Als we slim genoeg zijn om weer dominant te worden, kunnen we aan zulke dingen denken. Voor nu is er geen ruimte voor dat soort discussies. We moeten eerst zien dat we het gat dichten naar de concurrentie.”

20083-f1-test-bahrain-sf21-day-1-700x467
Foto: Scuderia Ferrari

Geslaagde testdagen

De drie testdagen in Bahrein waren voor Ferrari succesvol te noemen. In totaal wist het team 404 ronden te rijden verspreid over de drie dagen. Daarmee reden ze 2186 kilometer, alleen AlphaTauri en Alfa Romeo wisten meer kilometers af te leggen.

De auto lijkt beter te zijn in vergelijking met vorig seizoen. Binotto klonk na de testdagen dan ook positief. “Ik heb het gevoel dat we op veel gebieden beter zijn ten opzichte van vorig seizoen.” Ook voorafgaand aan de testdagen was Binotto al hoopvol over de prestaties van het team, eind februari gaf hij aan dat de nieuwe Ferrari geen topsnelheid tekortkwam.

Laurent Mekies, racedirecteur van Ferrari, gaf aan dat de drie testdagen belangrijk waren voor het team. “Het belangrijkste tijdens de test was om het geplande programma te kunnen doorlopen en dat is gelukt”, aldus Mekies.

20097-f1-test-bahrain-sf21-day-2-649x500
Foto: Scuderia Ferrari

Verwachting

Het team geeft dus bij voorbaat al aan dat het een transitieseizoen zal worden. Ferrari zal zich op 2022 focussen. Het klinkt dus alsof ze 2021 al hebben opgegeven. Werner Budding gaf het in de Podcast F1 aan Tafel van 1 maart al aan: Pre-season propaganda is zo mooi. Bij Mercedes zijn ze de boel een beetje aan het downtunen en bij Ferrari gaat het vol gas. En wat gaan we dan uiteindelijk op de baan zien? Hetzelfde als altijd.”

Lees ook: Vooruitblik F1-seizoen 2021: Haas F1 Team
Lees ook: Alfa Romeo kijkt positief uit naar seizoen 2021
Lees ook: Verwachtingen Williams Racing Formule 1 seizoen 2021

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden