Dbx0__OX0AEVu0Q

De eerste vrije training van de Grand Prix van Azerbeidzjan is een prooi geworden voor Valtteri Bottas. De Mercedes-coureur zette een tijd neer van 1:44,242. Max Verstappen reed de training niet uit: de Nederlander spinde na ruim een half uur en moest zijn gehavende RB14 noodgedwongen op het circuit achterlaten.

Stoffel Vandoorne was de eerste die om 13:02 uur lokale tijd naar buiten ging op het ruim zes kilometer lange circuit, dat er deze ochtend erg stoffig en glad bij lag. Ook de aan Ferrari gelinkte Daniel Ricciardo stak zijn neus even buiten de deur, zijn RB14 was in deze eerste vrije training nog voorzien van aero rakes, de bekende rekken met meetapparatuur.

Gebrek aan grip

De eerste tijd was voor Valtteri Bottas: 1:49,762, nog ver verwijderd van het absolute ronderecord van 1:43,441. Lewis Hamilton counterde niet veel later op de supersofts met een 1:47,563, maar klaagde wel over gebrek aan grip. Ook Brendon Hartley ondervond hinder van de gladde baan: de Nieuw-Zeelandse Toro Rosso-coureur schoot even door in Bocht 8, maar kon veilig zijn weg vervolgen.

Verstappen was ondertussen bezig aan een snelle ronde: de Nederlander zorgde voor een beste tijd van 1:46,267. Opmerkelijk genoeg deed hij dat op de hardste compound, de gele soft. Ricciardo vergezelde zijn teamgenoot niet veel later boven aan de tijdenlijst met een 1:46,336.

Verstappen naast de baan

Geleidelijk aan werd de baan echter schoner en warmer, en dus gingen de rondetijden allengs naar beneden. Voor Verstappen ging het op dat moment mis. Hij verloor de RB14 in Bocht 8 en schoof zijdelings in de baanafzetting, waarbij hij de voorvleugel beschadigde. Verstappen liet na de crash over de boordradio weten vast te staan in de eerste versnelling, maar of een versnellingsbakprobleem aan de basis van de crash stond, was niet direct duidelijk. In ieder geval zorgde zijn actie voor een virtual safety car en het einde van Verstappen’s eerste vrije training.

Schermopname-300-700x467
(c) Ziggo Sport

Nadat de RB14 van Verstappen was afgevoerd werd de training herstart: opnieuw was het Vandoorne die als eerste de baan opging. Langzaam maar zeker gingen de rondetijden verder naar beneden en naar mate de snelheden toenamen, kregen we steeds meer uitstapjes te zien: Hamilton schoot even rechtdoor in Bocht 2, Hartley had een (tweede) momentje en ook Romain Grosjean verloor tot twee keer toe zijn bolide.

Ferrari onzichtbaar

Beide Ferrari-coureurs zagen we vanochtend weinig in actie: Sebastian Vettel kwam tot een negende tijd, ruim twee seconden achter de toptijden en Kimi Raikkonen bracht lange tijd door in de garage met een technisch probleem aan zijn SF71H.

Uiteindelijk was het Bottas die opnieuw een tikje uitdeelde aan zijn teamgenoot Hamilton. De Fin was bijna een seconde sneller en lijkt zo op het oog zijn zaken opnieuw beter voor elkaar te hebben. Ook Daniel Ricciardo zat er weer prima bij: de Australische teamgenoot van Verstappen was vanochtend keurig tweede, voor een verrassende Sergio Perez (Frce India) op P3.

Uitslag VT1 GP van Aerbeidzjan:

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden