EKiL10SWwAAwTm8

De eerste vrije training van de laatste Grand Prix van het seizoen heeft een snelste tijd opgeleverd voor Valtteri Bottas. De Fin van Mercedes was op het Yas Marina Circuit een halve seconde sneller dan Max Verstappen op P2 en Lewis Hamilton op P3.

Die laatste startte de sessie net als vorig jaar in Abu Dhabi met het #1 op zijn auto, maar hij moest die sticker halverwege de sessie al weer vervangen voor zijn eigen #44. Het sportieve reglement staat niet toe dat een coureur tijdens het seizoen van startnummer wisselt.

Als wereldkampioen heeft Hamilton er wel recht op om komend seizoen met startnummer 1 aan te treden, maar hoogstwaarschijnlijk prefereert de Engelsman zijn 'eigen' startnummer 44. Ook dit jaar koos hij daarvoor.

Nadat alle coureurs hun installatierondes hebben verreden, klokt Sebastian Vettel als eerste een 'snelle' tijd: 2:06.031. Niet veel later voegt Charles Leclerc zich bij zijn teamgenoot op de tijdenlijst, maar verder is er weinig actie op de baan. Dat heeft alles te maken met het feit dat de kwalificatie en race in de avonduren worden gereden, onder totaal andere omstandigheden. De data uit deze sessie zeggen dan ook weinig.

Na een klein half uur komt ook Verstappen met een tijd op de proppen. Zijn 1:39.175 is ruim een seconde langzamer dan de snelste tijd op dat moment, neergezet door Bottas. Hamilton meldt niet veel later over de boordradio dat hij vermogen verliest, maar hij weet er een paar rondes later wel een snelste tijd uit te halen: 1:37.591. Verstappen is dan derde met 1:38.225.

Met nog zo'n dertig minuten te gaan is er dan eindelijk actie op de baan. Verstappen is inmiddels overgestapt naar de zachte rode band en komt daarop tot een tijds- en positieverbetering. De Nederlander is nu tweede, maar het echte nieuws komt van Daniel Ricciardo. Zijn RS19 heeft een olielek en de Australiër komt vlak na de pitstraat tot stilstand: rode vlag!

Met nog een kwartier te gaan wordt de baan weer vrijgegeven en dus kan er verder worden getest. Lang duurt dat echter niet: een paar minuten voor het einde parkeert Vettel zijn SF90 in de vangrail. Opnieuw volgt een code rood en daarop het einde van de sessie.

Tijdenlijst Grand Prix van Abu Dhabi

EJmM9c7WoAEPS8N
(c) Formula1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden