D200qmfX4AAbc1J-1

De eerste vrije training voor de vijftiende Grand Prix van Bahrein is een prooi geworden voor Charles Leclerc. De Ferrari-coureur klokte op het Bahrain International Circuit een tijd van 1:30,354. Daarmee was hij ruim twee tiende sneller dan teamgenoot Sebastian Vettel. Valtteri Bottas was derde, voor Lewis Hamilton en Max Verstappen op P5.

Alfa Romeo-coureur Antonio Giovinazzi ging rond 12:00 uur Nederlandse tijd als eerste de baan op, direct gevolgd door de oranje bolides van Lando Norris en Carlos Sainz voor hun installatierondes.

Aero rakes en flow-vis

Pierre Gasly, teamgenoot bij Red Bull van Verstappen, betrad de arena met een aero rake bevestigd aan zijn achtervleugel. Het rek moet meer informatie geven over de luchtstroom langs en over de auto. Ook andere teams waren vooral bezig met het verzamelen aerodynamische gegevens, gezien de alom aanwezige en duidelijk zichtbare flow-vis verf.

Verstappen klokt eerste tijd

Verstappen zelf stond lange tijd in de garage en kwam net als Mercedes-coureurs Hamilton en Bottas pas laat in actie. De sessie was al een kwartier onderweg toen ook de Nederlander naar buiten ging en een tergend langzaam installatierondje reed. Hij was daarna – op de rode softbanden – wel de eerste die een tijd op de klokken bracht: 1:33,085.

Stroll toucheert de muur

Lance Stroll zorgde vervolgens voor de eerste – korte – gele vlag door op te koude banden te spinnen en zijn voorvleugel licht te beschadigen. De Canadees van Racing Point kon op eigen houtje terugkeren naar de pits

789c4199-78f1-476b-9dda-588df9eaaf55_orig
Lance Stroll toucheert de muur (c) Formula 1

Ferrari zit er goed bij

Vettel en Leclerc gaven de Ferrari-fans na een half uur reden tot juichen door gezamenlijk aan de leiding te gaan van de snelste rondetijden: 1:31;747 voor de Duitser en 1:31,894 voor de Monegask. Bottas had op dat moment de derde tijd in handen, voor teamgenoot Hamilton.

Problemen bij Williams

Het geplaagde team van Williams kreeg het ook vandaag weer flink voor de kiezen: George Russell kwam slecht weg bij een proefstart, klaagde vervolgens over te hoge motortemperaturen en moest zijn FW42 weer terugbrengen naar de garage.

Red Bull ook in tweede deel snel

Veertig minuten na het begin van de training keerde Verstappen terug op de baan en aan de top van de tijdenlijst. De Nederlander kwam tot een ogenschijnlijk makkelijke 1:31,673, net als beide Ferrari-tijden gereden op de rode softs. Ook Gasly was nu snel, de Fransman kwam tot een derde tijd: 1:31,814. Niet veel later was het echter opnieuw de beurt aan de Ferrari’s die als eersten tijden reden in de 1:30, waarbij het dit keer Leclerc was met de snelste tijd.

Breed middenveld

Achter de top drie waren het Renault, Toro Rosso en McLaren die vochten om de titel best of the rest. Met name Hülkenberg (Renault) en Sainz (McLaren) leken met rondetijden die dicht bij elkaar lagen uitstekend aan elkaar gewaagd. Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean lieten tot dusverre vrij weinig zien en bivakkeerden in het achterveld.

In het laatste half uur van deze eerste sessie gebeurde er vrij weinig, buiten een lichte aanrijding tussen Giovinazzi en Hülkenberg. De coureurs werkten aan hun long runs en de rondetijden werden dan ook niet verbeterd.

De volledige tijdenlijst van de eerste vrije training in Bahrein:

D206KqWWsAElzgt
(c) Formula 1

De tweede vrije training start vanmiddag om 16:00 uur en eindigt om 17:30 uur.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen