D8eCEWTXYAEGtto

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben op een stoffig Circuit Gilles Villeneuve in Montreal maar weer eens de hegemonie van Mercedes aangetoond. De Zilverpijlen waren in de eerste vrije training voor de GP van Canada veruit de snelsten: 1:12.767 (Hamilton) en 1:12.914 (Bottas). Max Verstappen eindigde op P4 in een tijd van 1:13.755.

Nicholas Latifi koos als eerste voor eigen publiek het ruime sop. De Canadees nam in deze sessie het Williams-stuurtje over van Robert Kubica en stond lang bovenaan de tijdenlijst. Terwijl Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Charles Leclerc al snel een installatierondje reden, bleven Verstappen en beide Mercedessen lang binnen. Na een minuut of 25 besloot ook de Nederlander om zijn RB15 los te laten. Het resulteerde al snel in de snelste tijd: 1:14.376. Verstappen leek het naar zijn zin te hebben: over de boordradio liet hij half lachend weten dat de baan 'ongelooflijk vies was' en er dus nauwelijks grip was.

Twee Canadezen op de baan

Lance Stroll was inmiddels ook naar buiten gekomen en met Latifi op de baan was het voor het eerst sinds 1981 dat er twee Canadezen tegelijk in een Grand Prix Formule 1-weekend op het Circuit Gilles Villeneuve in actie kwamen. Indertijd waren het Gilles Villeneuve zelf en zijn jongere broer Jacques (niet te verwarren met de zoon van Gilles die in 1997 wereldkampioen werd).

Mercedes toont spierballen

Bottas had inmiddels ook het gas gevonden en schoof achteloos Verstappen naar de tweede plaats: 1:13.495. De Fin deed er niet veel later nog een schepje bovenop: 1:13.001. Ook Hamilton ging Verstappen voorbij (1:13.148) en zo was het halverwege de sessie Mercedes dat de boventoon voerde.

Virtual safety car

Nadat alle teams hun verplichte setjes banden hadden ingeleverd en een korte pauze was ingelast, togen met nog veertig minuten te gaan de meeste teams weer naar buiten. Het eerste noemenswaardige incident kwam op naam van Antonio Giovinazzi die de macht over het stuur verloor en zijn Alfa Romeo tegen de muur zag verdwijnen.

Schermopname-741
(c) Formula 1

De (lichte) touché zorgde voor een virtual safety car waarbij alle auto’s van het gas moeten. De marshalls kregen de wit-rode bolide redelijk snel van de baan en dus kon na een minuut of zes de training worden hervat.

The usual suspects

Hamilton drukte het gaspedaal nog maar eens verder in en dook al snel in de 1:12, terwijl ook Charles Leclerc en een verrassende Carlos Sainz snel leken. Verstappen verbeterde zich naar een 1:13 en ook Sebastian Vettel en Bottas deden wat van hen werd verwacht: met nog tien minuten te gaan waren het dan ook the usual suspects die de tijdenlijst aanvoerden. De enige van de drie topteams die (opnieuw) niet kon imponeren was Pierre Gasly op P13.

De tijdenlijst van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada:

D8eB40dWsAAfI4x
(c) Formula 1

De tweede vrije training is vanavond om 20:00 uur.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden