031

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk is een prooi geworden voor Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur was met 1:32,231 ruim een tiende sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bull-coureur Daniel Ricciardo. Max Verstappen eindigde de sessie op een zevende stek.

Alfa Romeo Sauber-coureur Marcus Ericsson mocht om in voetbaltermen te blijven de aftrap verrichten, gevolgd door Kevin Magnussen en Stoffel Vandoorne. Ook Daniel Ricciardo besloot al vroeg in de sessie naar buiten te gaan, mogelijk mede ingegeven door de onbekendheid met Paul Ricard waar voor het laatst in 1990 een Grand Prix Formule 1 werd verreden.

Verraderlijk windje

Wie de baan wel kent is Brendon Hartley, de Toro Rosso-coureur die vele testkilometers heeft afgelegd op het circuit in de Provence. Toch was de Nieuw-Zeelander de eerste die zijn auto verloor: dat gebeurde in Virage de la Sainte-Beaume voor het opkomen van het lange rechte stuk. Mede door de kenmerkende uitloopstroken met gekleurd zandpapier, bezorgde de crash geen schade aan de auto van Hartley.

De eerste snelle ronde kwam op naam van Bottas: 1:36,849. Al snel dook Verstappen hieronder met een 1:35,261. Net als Hartley, maakten ook Stoffel Vandoorne en Kimi Raikkonen in het eerste halve uur korte uitstapjes in de bocht bij het opkomen van de Mistral Straight. Een verraderlijke wind zorgde op dit deel van de baan voor hachelijke momenten.

Inmiddels had Daniel Ricciardo zijn tanden in het stuur gezet: de populaire Australiër klokte een 1:32,576, op dat moment ruim een halve seconde sneller dan de rest van het veld. Verstappen dook na slechts vijf rondjes al weer de pit in en gleed langzaam maar zeker weg uit de top van de rangschikking.

Radiostoring

Halverwege de sessie dook iedereen naar binnen voor het afstaan van de eerste set banden. Alleen Pierre Gasly bleef in zijn Toro Rosso STR13 lang buiten. Door een radiostoring was de Fransman niet geïnstrueerd om naar binnen te komen en dus knoopte hij nog maar een paar extra verkenningsrondes aan zijn stint vast. Uiteindelijk werd de verbinding hersteld en werd ook Gasly naar binnengehaald.

In het laatste half uur van de sessie besloot Bottas een tandje bij te steken. Dat resulteerde in een 1:32,566 en dus nipt de snelste tijd. Hamilton liet dit niet over zijn kant gaan en antwoordde met een 1:32,273. Ook Verstappen had zijn vrije training inmiddels vervolgd en zijn tijd van het eerste deel verbeterd: 1:33,816.

Anonieme Vettel naar vijfde tijd

Sebastian Vettel reed een vrij anonieme sessie: pas twintig minuten voor tijd besloot de kampioensleider om serieus aan het werk te gaan. Het resulteerde op ultrasofts in een voorlopig vijfde tijd, vlak voor een uitstekend presterende Romain Grosjean in de Haas VF-18.

Met nog een tiental minuten op de klokken schakelden de meeste coureurs over naar de racesimulaties, waarbij wordt gekeken hoe de auto zich onder race-omstandigheden houdt. Hierdoor vond er geen verbetering van de tijden meer plaats, maar wel de spectaculairste crash van de dag.

Zware klapper Ericsson

Dezelfde Ericsson die anderhalf uur eerder al eerste naar buiten was gegaan, verloor zijn Sauber in Bocht 6, schoot van de baan over de uitloopstroken en belandde uiteindelijk zijdelings in de techpro-barrière.

De Zweed bleef lang zitten en leek niet door te hebben dat zijn auto in brand was gevlogen. Uiteindelijk wist hij ongedeerd de Sauber te verlaten en besloot de wedstrijdleiding direct om de sessie te beëindigen.

Volledige uitslag VT1 Frankrijk:

De tweede vrije training begint om 16:00 uur.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden