DhaPFVeWAAYb0kr

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de 73ste Grand Prix van Groot-Brittannië. De Engelsman die al vijf keer won op Silverstone kwam tot een 1:27,487, drie tienden sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en een halve seconde voor Sebastian Vettel. Max Verstappen volgt voorlopig op gepaste afstand, op P6.

Zoals inmiddels bijna gebruikelijk waren het Sauber en Haas die als eerste teams naar buiten gingen: voor de Zwitsers Magnus Ericsson en voor het Amerikaanse team Kevin Magnussen.

Onder andere Fernando Alonso en Daniel Ricciardo reden de eerste ronden met een aero-reck, de meetapparatuur voor aerodynamica. Bottas startte na zijn uitvalbeurt in Oostenrijk met een nieuwe motor.

Wel of geen DRS?

De eerste die na de installatierondes een tijd liet noteren was Brendon Hartley, goed voor een bescheiden 1:35,079. Verstappen counterde met een 1:30,863. De Nederlander testte daarbij ook nog even de nieuwe DRS-zone in Bocht 1 en 2. Of de coureurs in die zone tijdens de race hun DRS gaan gebruiken is nog maar de vraag: de combinatie is vol gas, de tijdwinst die er gepakt kan worden lijkt marginaal. Daarbij is het er ook erg hobbelig en dus vormt DRS met minder downforce een risico.

Sergey Sirotkin zorgde na 23 minuten kortstondig voor een gele vlag door in de laatste bochtencombinatie (Club) met zijn Williams FW41 in de grindbak te duiken. De Rus kon zijn weg vervolgen, maar liet wel een hoop grind achter op de baan. Niet veel later hadden oud-teamgenoten Alonso en Magnussen het even met elkaar aan de stok toen de Deen de Spanjaard wilde inhalen.

Debuut voor de ice-blue compound

Terwijl Vettel de snelste tijd verbeterde naar 1:29,244, testte Daniel Ricciardo als eerste de hardste band: de blauwe harde compound. Die band is nieuw dit jaar en wordt op Silverstone voor het eerst door Pirelli ingezet.

DhainMuWsAAr821-1-700x397
(c) Formula 1

Lewis Hamilton reed zijn snelste tijd op de witte mediums: 1:28,908, sneller dan de snelste tijden in de eerste vrije trainingen van vorig jaar.

Halverwege kwam de sessie even tot stilstand omdat de teams verplicht hun eerste setje banden bij Pirelli moesten inleveren. Na deze gedwongen theepauze, gingen de heren coureurs weer naar buiten en doken de rondetijden al snel verder naar beneden. Bottas liet 1:28,153, al gauw gevolgd door een 1:27,854 voor Bottas op de gele soft, de zachtste compound dit weekend.

Crash Grosjean

Voor Romain Grosjean kwam de sessie na een uur tot een vroegtijdig einde: de Frans-Zwitserse coureur verloor in Bocht 1 met DRS zijn Haas VF-18 en belandde vol in de bandenstapels waardoor de ophanging van het linker voorwiel als een lucifertje afbrak.

Schermopname-243-700x463
Romain Grosjean bij het wrak van zijn VF-18 (c) Formula 1

De situatie leidde tot een Virtual Safety Car, maar al snel kon het hele spul weer volle bak gas geven. Hamilton deed dat op softs met een 1:27,487. Ook Kimi Raikkonen deed een verwoede poging, maar de Fin van Ferrari spinde in Brooklands en maakte een keurige 360 op het droge gras.

Uiteindelijk werd de tijd van Hamilton niet verbeterd, ook niet door Verstappen die nog wel even naar buiten ging, maar op mediums niet verder kwam dan een zesde tijd: 1:28,325. Vlak voor tijd viel de Nederlander uit met zo te horen een probleem met de versnellingsbak.

Schermopname-248-700x469
(c) Formula 1

De volledige uitslag van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië:

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden