CL1

Charles Leclerc heeft zijn goede vorm van Spa-Francorchamps meegenomen naar Italië. De Ferrari-coureur uit Monaco zette vanochtend in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië de snelste tijd neer: 1:27.905. McLaren-coureurs Carlos Sainz en Lando Norris waren verrassend tweede en derde. Max Verstappen kwam niet verder dan de zevende tijd.

Om elf uur - bij aanvang van deze eerste sessie - regent het nog licht op Monza en dus rijden de coureurs hun openingsrondjes op de full wets, de blauwe regenbanden. Uiteraard rijdt Ferrari voor het thuispubliek als een van de eerste teams naar buiten:

Sebastian Vettel heeft direct in zijn openingsrondje een moment in Bocht 1. De Duitser schiet even van de spekgladde baan, maar kan zijn weg vervolgen.

Intermediates en proefstart voor Verstappen

Na een minuut of zeven komt ook Max Verstappen de baan op. De Nederlander is de eerste (en voorlopig enige) op de groene intermediate banden en begint zijn sessie met een spectaculaire proefstart. Na het installatierondje duikt de Red Bull-coureur weer de pits in.

Eerste tijd voor Norris

Na 18 minuten van aftasten is het Lando Norris die een eerste tijd op de klokken zet: 1:36.544, ruim 2,5 seconde langzamer dan de snelste tijd in de eerste vrije training van vorig jaar die ook op een natte baan werd verreden. McLaren-coureur Norris heeft een nieuwe krachtbron gekregen van Renault en zal de race zondag met een gridstraf beginnen.

Kimi Raikkonen zoekt grindbak op

De eerste echte incident van de dag komt op naam van Kimi Raikkonen. De Finse veteraan verliest in de Parabolica zijn Alfa Romeo C38 en schiet de grindbak en bandenstapel in. Het simpele commentaar van de 39-jarige coureur over de boordradio: "ik zit vast." De auto staat op een gevaarlijke plaats en dus legt de wedstrijdleiding de sessie kortstondig stil.

En de volgende code rood

Na een minuut of vijf wordt de sessie hervat. Op een steeds verder opdrogende baan gaan de snelheden steeds iets verder omhoog. Sergio Perez ondervindt tot zijn schrik dat de baan echter nog steeds glad is: de Mexicaan van Racing Point verliest de controle over zijn auto bij het uitkomen van de Variante Ascari en schiet hard de muur in. Perez is ongedeerd, maar er volgt een nieuwe code rood en veel reparatiewerk voor de mecaniciens van het team uit Silverstone.

Het wrak van Perez is snel opgeruimd en dus gaat de sessie met nog 47 minuten te gaan verder: Daniil Kvyat heeft inmiddels de snelste tijd op 1:35.814 gezet, terwijl ook Norris en Pierre Gasly 'snel' zijn. Ricciardo is de eerste coureur die onder de 1:35 duikt: 1:34.528, maar die tijd staat niet lang als Verstappen uithaalt met een 1:33.800. De Nederlander is sneller dan de snelste tijd in de eerste vrije training van 2018.

En dat is code rood drie!

Pierre Gasly tekent voor de derde - korte - code rood van de dag door zijn STR14 in de eerste chicane op de kerbstones te parkeren.

Na het hervatten van de sessie duiken Sainz, Leclerc en Kvyat - op een steeds droger wordende baan - onder de tijd van Verstappen. Niet veel later is het Alex Albon die voor het eerst van zich laat horen met een 1:32.536.

Eerste meters voor Mercedes na installatierondes

Met nog twintig minuten te gaan besluiten ook beide Mercedes-coureurs maar eens gas te geven. Ferrari-aas Leclerc heeft de snelste tijd dan al op 1:31.290 gezet, maar Lewis Hamilton zit daar direct vlak achter: 1:31.844. Valtteri Bottas moet voorlopig genoegen nemen met P8. Albon scherpt de tijd van Leclerc aan naar 1:31.250, maar plotseling zijn het de Zilverpijlen die bovenaan de tijdenlijst staan. Niet verrassend want de baan wordt nu steeds droger en dus sneller.

Tijd voor slicks

Een minuut of acht voor tijd is de baan zover opgedroogd dat Leclerc besluit om op slicks naar buiten te gaan.

De Monegask glibbert en glijdt in zijn eerste rondjes nog wat rond op de gele medium banden en is in eerste instantie nog niet sneller dan op de intermediates, maar uiteindelijk de tijden nog verder naar beneden. Leclerc is uiteindelijk de snelste met een tijd van 1:27.905.

Tijdenlijst eerste vrije training Grand Prix van Italië:

EDxl1XMWsAAyVPs
(c) Formula 1

De tweede vrije training begint om 15:00 uur.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen