AP-1VRW4S9HD1W11_news

Max Verstappen heeft op de hypersofts de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Nederlander bleef Lewis Hamilton iets meer dan acht honderdsten voor. De Engelsman klokte zijn tijd echter op de iets hardere ultrasoftband. Derde werd Daniel Ricciardo, net als Verstappen op de snelste band met de roze wang.

Verstappen had er duidelijk zin in en opende het bal door als eerste de baan op te gaan voor zijn installatierondje. Nicholas Latifi kwam in deze eerste sessie in actie voor Force India, ten koste van Sergio Perez. De in Toronto geboren Latifi was naast Lance Stroll de tweede Canadees op de baan vandaag.

Nadat Sergey Sirotkin voor Williams een 1:20.427 op de klokken zette, leek Verstappen onderweg om die tijd te verbeteren, maar de RB14 dook direct weer de pits in. Teammaat Ricciardo zette wel een eerste serieuze tijd neer: 1:16.306 en dus flink rapper dan Sirotkin.

Versnellingsbakproblemen

Met nog iets meer dan een uur op de klok, leek de langzaam rijdende Renault van Nico Hülkenberg met versnellingsbakproblemen te kampen. De Duitser zette de auto vlak na de hairpin stil met een virtuele safetycar tot gevolg. Niet veel later volgde zelfs code rood waardoor alle wagens zich in de pitstraat moesten melden.

Met nog 50 minuten te gaan stond er een aan het van de pitsstraat een flink trintje te wachten om op jacht te gaan naar serieuze rondetijden. De McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne leken daarbij lekker onderweg. Alonso claimde de voorlopig snelste tijd met een 1:14.064, terwijl Vandoorne de vierde tijd bezette, op iets meer dan vier tienden. Daartussen schaarden zich de Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton.

Het duurde echter niet lang voor de Zilverpijlen kwamen bovendrijven en de pikorde weer was hersteld. Hamilton noteerde een 1:13.967 neer en Bottas volgde op iets meer dan zes honderdsten. Verstappen was ondertussen ook de baan opgegaan, met hypersofts onder de RB14. Hij pakte met die zachte banden de voorlopig zevende tijd in 1:14,911. Lance Stroll glibberde ondertussen op zijn thuiscircuit alle kanten op. In de middensectie schampte hij de muur waarbij het carbon in het rond vloog en niet veel later wist hij de Williams met meer geluk dan wijsheid uit de muur te houden.

'Wall of Champions'

Verstappen snoepte een halve seconde van de tijd van Hamilton af, zijn 1.13.389 is het voorlopig snelste resultaat van de dag. Beide Mercedessen gingen direct de baan op voor een antwoord. Met nog 25 minuten te reed Stroll een band lek op de befaamde ‘Wall of Champions’. De Canadees wist de pits te bereiken, maar liet flink wat rotzooi achter op de baan.

Of het door de brokstukken van Stroll kwam is niet te zeggen, maar toch moest Verstappen plotseling naar binnen met schade bij de wielophanging. Zijn teammaat Ricciardo had inmiddels na Hamilton de derde tijd te pakken, gevolgd door Bottas, Raikkonen en Alonso. Na een snelle check kon de Nederlander weer de baan op.

In de eindfase van deze eerste trainingssessie werden nauwelijks nog serieuze pogingen op een tijdsverbetering ondernomen. Sirotkin parkeerde zijn Williams na een spin nog even in de muur in een uitloopstrook, maar wist de pits weer te bereiken. Max Verstappen was dus de snelste en dat is na alle commotie rond zijn prestaties meer dan een goed begin van het weekeinde voor de Limburger.

Uitslag VT1 Grand Prix van Canada:

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden