Ham-2

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico. De Engelsman was op het Autodromo Hermanos Rodriguez een fractie sneller dan Charles Leclerc en Max Verstappen.

Vochtige en gladde baan

Alex Albon gaat even na vijven als een van de eerste coureurs naar buiten. Hoewel het droog is in Mexico-Stad is de baan nog vochtig door de eerder op de dag gevallen regen en dat betekent dat de coureurs op de intermediate banden starten. Een van die coureurs is Nicholas Latifi die in deze eerste sessie bij Williams het stoeltje overneemt van Robert Kubica.

De eerste tijd komt pas na een klein half uur op de borden: het is Valtteri Bottas die 1:21.887 laat noteren. Bottas doet dat op de gele medium band die hij heeft onder geschroefd omdat de baan steeds verder opdroogt.

Ferrari sneller dan Mercedes en Red Bull

Verstappen keer pas een half uurtje na zijn installatietonde terug op het asfalt, op de zachte rode band. Hij komt op die snelle compound tot de snelste tijd. Zijn 1:19.035, is op dat moment vier tienden sneller dan de tijd van Hamilton, maar die rijdt op de medium band en heeft niet veel tijd nodig om weer onder de tijd van de Nederlander te duiken: 1:19.004. Ferrari-coureur Leclerc laat dat niet over zijn kant gaan en countert met een 1:18.849.

Coureurs maken slippertjes

De omstandigheden op het Autodromo Hermanos Rodriguez blijven ondanks de snellere tijden lastig. Veel rijders - onder wie Verstappen - maken kortstondig een uitstapje buiten de baan.

Omdat data verzamelen onder deze omstandigheden niet veel zin heeft besluit men met nog zo'n drie kwartier te gaan weer de garages op te zoeken.

Albon gaat naar snelste tijd

Na het inleveren van de bandensetjes bij Pirelli en een snelle plas- en theepauze gaan de meeste coureurs weer naar buiten. Zo ook Albon die op de rode band de snelste tijd aanscherpt naar 1:17.949. Bottas noteert een tweede tijd waardoor Leclerc, Hamilton en Verstappen een plaatsje zakken.

Rode vlag na crash Stroll

Niet veel later is het Lance Stroll die een fout begaat en in de laatste bocht zijn RP19 in de bandenstapel parkeert. De schade blijft beperkt en de Canadees kan de pitstraat opzoeken, maar er komt wel een rode vlag zodat de baancommissarissen de brokstukken kunnen opruimen.

Sessie gaat weer verder

Met nog twintig minuten te gaan wordt de training hervat. Hamilton geeft zijn W10 direct de sporen en verbetert de snelste tijd naar 1:17.372, zes tienden sneller dan de rest. Niet veel later klokt Verstappen de tweede tijd, slechts een tiende langzamer dan Hamilton. Leclerc is vervolgens weer sneller dan de Nederlander en nestelt zich achter Hamilton op de tweede plaats.

Tijdenlijst eerste vrije training Grand Prix van Mexico

kwalijapan-700x394
(c) Formula1.com

De tweede vrije training begint om 21:00 uur (Nederlandse tijd).

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden