spielbergthursday11-561554

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training. De Mercedes-coureur klokte op de Red Bull Ring 1:04.838. Dat was een tiende sneller dan Sebastian Vettel (1:04.982) en Valtteri Bottas (1:04.999). Max Verstappen klokte achter Charles Leclerc de vijfde tijd.

De Nederlander was om 11:00 uur de eerste die de baan op ging met een flink aero rack aan zijn R15 gemonteerd. De Red Bull-coureur rijdt op Spielberg voor de gelegenheid met een speciale gele helm. Al gauw werd Verstappen vergezeld door onder andere Carlos Sainz, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen. Het was de Spanjaard Sainz die de eerste tijd liet noteren: 1:14.185, nog ver verwijderd van de snelste tijden van vorig jaar.

Hydraulisch lek houdt Bottas aan de kant

Bottas kende een problematische start van zijn werkweekend: de W10 van de Fin lekte olie en dus moest er in de Mercedes-garage hard worden gewerkt om hem de baan op te krijgen

De beide Ferrari’s waren op dat moment al vooraan te vinden, met Leclerc voor Vettel en niet ver daarachter Lewis Hamilton. Al gauw mengde ook Bottas zich met een oude krachtbron aan het front, maar het was Verstappen die halverwege een weinig enerverende eerste deel van de sessie de snelste tijd liet noteren: 1:05.488. De Nederlander deed dat op de gele medium band.

Hamilton en Vettel leiden de dans

Na het inleveren van de eerste setjes banden bij Pirelli, werd het stil in de bergen rond Spielberg, maar met nog veertig minuten te gaan kwam het hele veld weer tot leven. Leclerc was naar buiten gegaan en verbeterde direct de snelste tijd naar 1:05.409. Bottas dook daar ondanks een oudere krachtbron met een halve seconde onder: 1:04.999. Eerst Vettel (1:04.982) en later Hamilton (1:04.838) leverden vervolgens weer snellere tijden.

Achter de gebruikelijk top zes - Mercedes, Red Bull en Ferrari - was het vooral Sainz die er goed bij zat in deze eerste sessie. De Spaanse coureur van McLaren was op P7 slechts een tiende langzamer dan Pierre Gasly voor hem.

Lance Stroll kende even een momentje op de kerbs in Bocht 4. Daar ligt enkele zogeheten broodjes die er voor moeten zorgen dat de coureurs niet te veel buiten de baan komen. Meerdere rijders toucheerden deze verhoging, maar bij de Canadees zag het er net even wat serieuzer uit.

Hülkenberg zorgt voor late code rood

Met nog drie minuten te gaan ging de rode vlag uit voor een incident met Nico Hülkenberg. De Duitser raakte bij het uitkomen van de laatste bocht voor start-finish een kerb en verloor een flink deel van zijn voorvleugel. De brokstukken op de baan maakte verder rijden vrij zinloos en dus werd de sessie stilgelegd en vervolgens afgeblazen. Het bleek het enige noemenswaardige incidentje in een verder vrij saaie training, waar opnieuw Mercedes het voor het zeggen leek te hebben.

Tijdenlijst eerste vrije training Grand Prix van Oostenrijk:

D-JGhzaWwAErVV3
(c) F1

De tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk start om 15:00 uur.

In onze podcast Formule 1 aan Tafel blikken we vooruit op de Grand Prix van Oostenrijk:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen