AP-21PUTFM7N1W11_news

Charles Leclerc heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland de snelste tijd genoteerd. De Ferrari-coureur kwam op de Sochi Autodrom tot een 1:34.462 en was daarmee nipt sneller dan Max Verstappen (1:34.544). Sebastian Vettel werd op een halve seconde achterstand derde.

Verstappen al vroeg de baan op

Lando Norris gaat om even na elven lokale tijd als eerste naar buiten en ook Verstappen is er al vroeg bij. De Nederlander kende een minder weekend in Singapore en reisde met 'een paar ideeën' af richting Sotsji. Lance Stroll noteert de eerste tijd en ook Racing Point-teamgenoot Sergio Perez en beide Williams-coureurs George Russell en Robert Kubica zetten al vroeg de stopwatch in werking.

Leclerc pakt tempo direct op

Snelste na een half uur kwalificatie is echter Leclerc die een 1:37.593 laat aantekenen. Die tijd is nog drie seconden verwijderd van de snelste tijd van Vettel in de eerste vrije training van vorig jaar (1:34.388), maar het toont de ambitie van de jonge Monegask.

Kvyat verliest vermogen en zet auto stil

Ook Daniel Ricciardo, Alex Albon en Daniil Kvyat zijn snel onderweg, maar de Rus heeft opeens een technisch probleem met zijn nieuwe motor. Voor zijn eigen fans moet hij zijn STR14 op de baan stilzetten.

Mercedes roert zich

Met nog een klein uur te gaan is er plotseling leven bij Mercedes. De Zilverpijlen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas gaan naar buiten en direct schieten de tijden naar beneden. De Engelsman noteert een 1:36.031, maar Bottas - altijd op zijn gemak in Sotsji - komt zelfs tot een 1:35.198. Beide coureurs doen dat op de gele medium compound. Hamilton klaagt wel over een probleem met zijn remmen:

Ferrari en Verstappen geven antwoord

Halverwege de sessie duiken alle coureurs naar binnen voor het analyseren van de eerste data en het inleveren van een setje banden. Wanneer een minuut of tien later het veld weer de baan op gaat is het direct Vettel die de koe bij de horens vat. De Duitser zet op de zachtste band een 1:35.005 neer, op dat moment de snelste tijd. Ook Leclerc is direct sneller en klokt 1:34.462. Ook Verstappen geeft nu echt gas. De Nederlander van Red Bull Racing noteert 1:34.544, slechts 0.082 seconden langzamer dan Leclerc.

In het laatste deel van deze eerste vrije training schakelen de coureurs over naar het simuleren van de long runs en worden de snelste tijden niet meer verbeterd.

Tijdenlijst eerste vrije training Grand Prix van Rusland

De tweede vrije training in Sotsji begint om 14:00 uur Nederlandse tijd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen