4730ff45-3eab-4362-8211-73f26fa1f98d_orig

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje heeft nog weinig nieuwe inzichten opgeleverd. Net als in de voorgaande vier races waren Mercedes en Ferrari oppermachtig. Valtteri Bottas was de allersnelste (1:17.951), voor Sebastian Vettel en Charles Leclerc.

Allen reden hun snelste tijd op de rode compound. Bij Red Bull reed men niet op deze zachtste band en dus vinden we Max Verstappen en Pierre Gasly niet terug in de top van de tijdenlijst.

Veel teams maakten van het begin van de eerste training gebruik om met de gekleurde flow-vis verf te bekijken of de aerodynamische updates hun werk deden.

Verstappen pas laat naar buiten

Uiteraard was het thuisfavoriet Carlos Sainz die als eerste naar buiten ging, maar het was Gasly met een eerste geklokte tijd: 1:21.410. Verstappen stond op dat moment nog in de garage en ging pas een minuut of twintig later de baan op.

f1
Veel fans van Max Verstappen op het Circuit de Barcelona-Catalunya (c) Formula 1

Ferrari's halverwege bovenaan tijdenlijst

Leclerc dook - op de zachte band - als eerste onder de 1:20, al snel gevolgd door Ferrari-teamgenoot Vettel. Ondertussen had Verstappen een bijna-aanrijding met Bottas die in een langzame ronde vergat in de spiegels te kijken. Ondanks het oponthoud zette de Nederlander een ronde later een 1:19.844 neer, op de hardste (witte) band. Vettel was op dat moment op de zachtste band 1,5 seconde sneller.

Mercedes direct snel zachte compound

Na een minuut of veertig keerden de meeste coureurs terug naar de garages voor het verplichte inleveren van een setje banden en het analyseren van de eerste data. Na deze korte pauze gingen ook beide Mercedessen voor het eerst op de rode banden naar buiten. Bottas verbeterde direct de snelste tijd naar 1:17.990. Hamilton bleef een halve seconde achter en klaagde al gauw over slijtage.

Hydraulisch probleem voor Verstappen

Verstappen startte zijn tweede deel van de sessie op de gele band (medium). De Nederlander liet al vrij snel over de boordradio weten dat er iets mis was met de acceleratie van zijn RB15 en keerde op last van het team terug naar de garage.

D6MuMd9WkAAKmaB
Een olielek houdt Max Verstappen aan de kant (c) Formula 1

De auto bleek een olielek te hebben. Verstappen kwam dan ook niet meer in actie en noteerde het minste aantal rondes in deze sessie.

Stroll zorgt voor code rood

Vlak voor tijd zorgde Lance Stroll voor een code rood. De Canadees van Racing Point kwam vlak voor Bocht 9 op het gras en schoot rechtdoor in de Tech Pro-barrier. Met deze code rood kwam er direct een einde aan de sessie.

Tijdenlijst eerste vrije training Grand Prix van Spanje:

D6MwerXXoAAxQ7T
(c) Formula 1

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden