Lewis-Hamilot

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens een bijzonder natte eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Hij bleef de rest van het veld 1,304 seconde voor. Max Verstappen werd achter Valtteri Bottas derde in omstandigheden waarbij hij zich als een vis in het water voelt.

Marcus Ericsson opende het bal, of liever gezegd, het waterballet. De Sauber-coureur reed onder kletsnatte omstandigheden op regenbanden een verkennende ronde over het Circuit of the Americas. Meerdere coureurs zoals Lando Norris die bij McLaren de honneurs voor Stoffel Vandoorne waarnam, Valtteri Bottas en Lewis Hamilton volgden zijn voorbeeld. Na hun rondje doken ze echter stuk voor stuk weer de pits in.

Stuivertje wisselen

Pas na drieëntwintig minuten kwam Max Verstappen naar buiten om zijn eerste rondje op het 5,513 kilometer lange circuit af te leggen. Zijn teammaat Daniel Ricciardo zette niet veel later als eerste een tijd op de klokken. De Australiër reed een 1:55,266 op de groene intermediates. Verstappen verbeterde deze tijd met ruim 1,6 seconde vervolgens naar een 1:53,644 en deed dat eveneens op de groene band. Het stuivertje wisselen was compleet toen Ricciardo daarna een 1:51,512 reed, en Verstappen deze tijd naar een 1:50,642 aanscherpte. Met 1:49,386 lachte Ricciardo vooralsnog het laatst.

Het was met iets minder dan een uur te gaan vervolgens Bottas die zijn Mercedes op intermediates tussen de beide Red Bulls nestelde met een 1:49,528 en dus 0,142 seconden achter de Red Bull coureur. Uiteindelijk pakte de Fin de snelste tijd met een 1:48,806 terwijl er langzamerhand iets van een racelijn ontstond op het circuit dat ook wel als COTA wordt aangeduid.

Code Rood

Charles Leclerc veroorzaakte vervolgens met een spin een code rood situatie. Bij het terugkeren op de baan nam de Sauber-coureur flink wat grind mee de baan op. Met ruim drie kwartier te gaan in deze eerste vrije training konden de baanmarshalls eerst met een veegwagen de baan schoonvegen alvorens de sessie herstart kon worden. De volgorde op dat moment; Bottas, Ricciardo, Verstappen, Carlos Sainz, Marcus Ericsson en Kimi Raikkonen. Vettel stond tiende en Lewis Hamilton had samen met nog vijf andere coureurs nog geen tijd gezet in deze sessie.

Met iets minder dan veertig minuten werd de baan weer vrijgegeven. Hamilton kwam de baan op en zette een derde tijd neer op 1,209 seconde van zijn teamgenoot. Verstappen klokte vervolgens een tweede tijd op slechts 0.041 seconde van Bottas, waardoor Hamilton weer naar de vierde plek terugviel. Hij stelde direct orde op zaken en reed vervolgens de snelste tijd in een 1;47,502 terwijl Vettel op dat moment op de negentiende plek bleef steken. Nog voor Sean Geleal die bij Toro Rosso in plaats van Brendon Hartley in actie kwam tijdens deze eerste oefensessie. De slagorde met nog 25 minuten op de klok; Hamilton voor Bottas, Verstappen voor Ricciardo en Vettel voor Raikkonen. De Nederlander zou niet veel later uitstappen met nog iets minder dan twintig minuten te gaan. Evenals Hamilton, waarmee voor de natgeregende toeschouwers duidelijk werd dat met nog een kwartier te gaan de sessie feitelijk ten einde was.

Om 21.00 uur vanavond volgt de tweede vrije training. De complete uitslag van de eerste vrije training:

 

 

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen