ham

De tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië is een prooi geworden voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton, gevolgd door Max Verstappen en Valtteri Bottas.

Beide Haasrijders Kevin Magnussen en Romain Grosjean verzorgden vier minuten na zessen (16:04 lokale tijd) onder een aangenaam zonnetje en 29 graden Celsius de aftrap van de tweede sessie van de dag. Niet veel later volgden Sebastian Vettel, Brendon Hartley en de rest van het veld.

Verstappen start op soft
Max Verstappen startte zijn tweede vrije training op de gele band (soft).De Nederlander klokte tien minuten in de sessie een snelste tijd van 1:25,064. Valtteri Bottas dook daarna vrij snel in de 1:24’s. Dezelfde Bottas verremde zich niet veel later in Bocht 3 achter landgenoot Kimi Raikkonen en moest zonder zijn W09 te beschadigen uitwijken in de grindbak. Ook Esteban Ocon verliet – op dezelfde plaats – zonder erg de baan.

De uitstapjes zorgden even voor een gele vlag en ontlokte Fernando Alonso de uitspraak dat sommige rijders mogelijk door de halo wat minder in de spiegels kijken. Overigens zorgt diezelfde halo voor matige beelden van de onboardcamera’s boven de hoofden van de coureurs, een punt van verbetering voor Liberty Media.

Hamilton zet de toon
Na een half uur in de sessie voerde Lewis Hamilton de ranglijst aan met een 1:24,385, gevolgd door Verstappen (1:24,401) en Bottas (1:24,719). Niet veel later dook ook Raikkonen in de lage 1:24’s, maar het was na 38 minuten Hamilton die op ultrasofts (paars) pareerde met de eerste en enige ronde onder de 1:24 (1:23,931).

Carlos Sainz schudde niet veel later de marshalls wakker: zijn uitstapje in Bocht 13 zorgde tijdelijk voor een gele vlag. Nadat die was verdwenen nestelde Verstappen zich met een 1:24,058 tussen beide Mercedessen van Hamilton en Bottas. De tijd van de Nederlander was beduidend sneller dan zijn snelste tijd in de eerste sessie en een volle seconde sneller dan zijn snelste tijd in VT2 een jaar geleden.

Rode vlag
Na zo’n 47 minuten werd de sessie vijf minuten stilgelegd. De oorzaak: een losliggend stuk draad uit een groef op op start-finish.

formula1.com_-700x393
(c) Formula1.com

De kortstondige rode vlag-situatie leidde een periode van langzamere long runs en racesimulaties in. Nieuwe snelste raceronden bleven hierdoor uit, maar indicatief was dat zowel Verstappen als Vettel en Hamilton op gelijkwaardig rubber in de long runs tot dezelfde rondetijden kwamen.

Verstappen’s teamgenoot Ricciardo kon net als in de eerste sessie geen blijvende indruk achterlaten. De thuisrijder stond lang in de garage, terwijl zijn team aan de voorwielophanging van zijn auto werkte. Uiteindelijk kwam de Australiër niet verder dan de zevende tijd. Lance Stroll kreeg in de uitloopronde van de sessie een koelingsprobleem met zijn Williams-Mercedes en moest de FW41 op de baan achterlaten.

Uitslag VT2 Grand Prix van Australië:

formula1.com_-700x393
(c) Formula1.com

Dit was het voor vandaag: de derde vrije training start morgenochtend om 04:00 uur.

[php slug=zweeler]

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen