190008_azerb

Charles Leclerc gaat de boeken in als de snelste coureur van de tweede vrije training van de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Ferrari-aas klokte op het Baku City Circuit een 1:42.872 op de zachtste (rode) banden. Max Verstappen kwam op diezelfde compound tot een 1:43.793, goed voor de vierde tijd.

George Russell kwam na zijn zware crash vanochtend niet meer in actie. Het chassis van de Williams-coureur dient vervangen te worden, hij komt pas morgen weer de baan op.

Bottas tot twee keer toe buiten de baan

Valtteri Bottas zorgde om even na drieën Nederlandse tijd voor de aftrap van de tweede sessie. Het was voor het eerst dat de Fin echt kennis kon maken met zijn Mercedes W10 en dat was te merken toen hij tot twee keer toe van de baan schoot en voor een gele vlag zorgde. De Fin had echter niets geraakt en kon zijn weg vervolgen. Om niet achter te blijven voor zijn Finse teamgenoot, maakte ook Lewis Hamilton een klein uitstapje buiten de baan bij Bocht 8, opnieuw een (korte) gele vlag.

Stroll veroorzaakt code rood

Charles Leclerc zette al vroeg een snelle tijd neer: 1:44.748, maar niet lang daarna was er een code rood en werd de training stilgelegd. Lance Stroll ging de mist in bij het insturen van Bocht 3 en klapte met zijn linkervoorwiel in de muur waarop de wielophanging afbrak.

Schermopname-562
De beschadigde auto van Stroll wordt afgevoerd (c) Formula 1.com

Na een kleine tien minuten was de baan weer schoon en kon de sessie worden hervat. Opnieuw verremden zich een aantal coureurs op de gladde baan, maar langzaam maar zeker konden er dan eindelijk meters gemaakt worden. Voorin waren de Ferrari’s snel, gevolgd door beide Mercedessen en Max Verstappen die zijn auto naar een vijfde, zesde tijd reed.

Alexander Albon knap in top tien

Verrassend genoeg was het vervolgens Alexander Albon die er een knap rondje uitperste die hem voorlopig naar P5 bracht. Albon’s teamgenoot Daniil Kvyat was op dat moment nog nauwelijks buiten geweest. De Rus viert vandaag zijn 25ste verjaardag, maar had lange tijd slechts twee installatierondjes achter zijn naam staan.

Met nog 37 minuten te gaan besloot ook Verstappen het zachtste rubber onder te binden en de baan op te gaan. Niet veel later klokte de Nederlander een 1:43.793, op dat moment goed voor de vierde tijd en bijna een volle seconde (0.921) langzamer dan Leclerc.

Tweede code rood

Voor Kvyat verliep de dag van kwaad tot erger. De coureur van Toro Rosso mocht even na vieren na lang wachten de baan op, maar kon niet lang genieten van zijn sessie. Hij verloor zijn STR14 in Bocht 7 en klapte onderstuurd de muur in. Een gebroken wielophanging maakte verder rijden onmogelijk en dus verscheen er voor de derde keer vandaag een code rood op de borden.

Schermopname-592
(c) Formula 1.com

Om twaalf minuten over vier werd de baan weer vrijgegeven en konden de coureurs hun sessie hervatten. Tot veel veranderingen leidde dit niet. Veel coureurs reden long runs en dat betekent niet direct de snelste tijden. Wel zorgden Bottas, Antonio Giovinazzi, Pierre Gasly en Sebastian Vettel nog voor kortstondige gele vlag-situaties.

Tijdenlijst tweede vrije training Grand Prix van Azerbeidzjan:

D5FhHnEW0AYaWDU
(c) Formula 1.com

Morgen dag twee van de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden