190014_can

De tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada heeft een snelste tijd opgeleverd voor Charles Leclerc. De Ferrari-coureur profiteerde optimaal van pech bij Lewis Hamilton en Max Verstappen en de bandenkeuze van Valtteri Bottas.

De sessie kende één wijziging ten opzichte van de eerste vrije training: Robert Kubica – winnaar op het Circuit Gilles Villeneuve in 2008 – was weer terug in de Williams FW42, ten faveure van testcoureur Nicholas Latifi. Antonio Giovinazzi kwam niet in actie: de Italiaan was in de eerste sessie in de muur geklapt en de herstelwerkzaamheden aan zijn Alfa duurden veel langer dan gedacht.

Mercedes snel op medium en hard

Alex Albon en Daniil Kvyat deden in de openingsronden flink hun best: de beide Toro Rosso-coureurs klokten snelle tijden, maar al snel waren het Sebastian Vettel en Leclerc die één en twee stonden. Op dat moment waren echter de beide Mercedessen en Red Bulls nog niet naar buiten gegaan. Pas een kwartier na het begin van de sessie stapten ook Hamilton en Bottas in hun bolides om hun trainingsprogramma aan te vangen. Hamilton klokte direct op de medium band een 1:12, bijna een seconde sneller dan de rest van het veld. Bottas was op de witte, hardere band slechts twee tienden langzamer. Ook Verstappen koos voor de witte band en klokte als opener 1:14.006.

Zeldzame fout Hamilton

Na 25 minuten zagen we Hamilton in de fout gaan. De regerend wereldkampioen verloor zijn W10 op de kerbstone in Bocht 8 en klapte met zijn rechter achterwiel tegen de muur. Hamilton kon stapvoets terugrijden naar de pits, maar de schade aan de wielophanging en vloer bleek zo groot dat de Engelsman deze sessie niet meer in actie kwam.

2
(c) Formula 1

Bottas leek niet echt onder de indruk van de fout van zijn teamgenoot. De Fin reed direct een nieuwe snelste tijd: 1:12.311. Ook Vettel liet zich niet onbetuigd met een 1:12.251, maar de Duitser reed op de zachte rode compound.

Verstappen toucheert Wall of Champions

Verstappen was inmiddels ook overgestapt op de rode band, maar tot een snelle tijd kwam het niet. De Nederlander werd in de laatste bocht van zijn snelle ronde ietwat gehinderd door teamgenoot Pierre Gasly en toucheerde de Wall of Champions. De auto had geen grote schade, maar het snelle rondje was om zeep en Verstappen besloot weer naar binnen te gaan. Leclerc kreeg - op soft banden - wel een perfect rondje aaneengeregen: 1:12.177. Het wegvallen van Hamilton en Verstappen zorgde voor een plek in de top vijf van Carlos Sainz en Kevin Magnussen.

Racesimulaties

In de laatste 20 tot 30 minuten van de training schakelden de teams over naar hun racesimulaties en was het gedaan met de echt snelle rondetijden. Veel teams keken daarbij hoe lang de auto's het volhielden op het Pirelli-rubber. De hoge temperaturen in Montreal zouden wel eens doorslaggevend kunnen zijn voor de bandenkeuze en pitstopstrategie komende zondag. Vijf minuten voor tijd kwam ook Verstappen nog even terug op de baan: hij reed op de harde band.

Tijdenlijst tweede vrije training Grand Prix van Canada:

D8e4_b0XUAgsF2X
(c) Formula 1

De derde vrije training vindt zaterdag om 17:00 uur plaats. De kwalificatie - uiteraard te beluisteren op Grand Prix Radio - begint om 20:00 uur.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen