VT2 GP Groot-Brittannië: Sainz snelste, Mercedes en McLaren sterk

door Coert Gillissen
carlos sainz canada 2022

Carlos Sainz is op vrijdag de snelste coureur op het circuit van Silverstone. Hamilton, Norris en Verstappen zorgen dat vier teams in de top 4 staan.

- LIVEBLOG AFGESLOTEN -

Update 18:05

Zaterdagmiddag start de derde vrije training om 13u. Volg VT3 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! 

Update 18:02

De geblokte vlag valt voor de tweede vrije training. Carlos Sainz sluit de vrijdag in Engeland als snelste af. Dit is de top 10:

1) Carlos Sainz, 1:28.942
2) Lewis Hamilton, +0.163
3) Lando Norris, +0.176
4) Max Verstappen, +0.207
5) Charles Leclerc, +0.462
6) Fernando Alonso, +0.753
7) Sergio Pérez, +0.811
8) George Russell, +0.857
9) Daniel Ricciardo, +0.960
10) Lance Stroll, +1.000

Update 17:57

Vier teams in de top 4: Ferrari, Mercedes, Mclaren en Red Bull. Alle vier binnen twee tienden van de snelste tijd! Als McLaren en Mercedes deze snelheid vast weten te houden, wordt het een fantastische strijd in de kwalificatie en race. Maar het is slechts de tweede training, de teams laten nog niet het achterste van hun tong zien.

Update 17:47

Inderdaad, de Mercedes-garage is er erg tevreden mee:

Update 17:46

Verstappen en Hamilton komen uit de pits en verbeteren hun tijden. De regerend wereldkampioen weet, net als Leclerc, niet sneller te gaan dan Norris. Hamilton wel: De zevenvoudig kampioen is slechts anderhalve tiende langzamer dan de snelste tijd van Sainz. De Mercedes-garage zal daar zeer tevreden mee zijn. 

Update 17:39

Charles Leclerc krijgt het niet voor elkaar om de tijd van Sainz te verbeteren. Ook de tijd van Norris is op het moment te hoog gegrepen voor de Monegask. Beide Red Bull-coureurs staan nog in de pits. Aan de wagens van Verstappen en Pérez worden aanpassingen gedaan.

Update 17:31 

Halverwege de sessie scherpt Lando Norris de snelste tijd aan. Op de zachte band is hij drie tienden sneller dan Leclerc. De Ferrari's zetten ook aan voor een snelle ronde op de zachte band en Sainz gaat vervolgens een tiende sneller. 

Update 17:27

Vooralsnog brengt de nieuwe vloer Mercedes niet heel veel snelheid. Hamilton is vijfde, negen tiende achter Leclerc, terwijl Russell op de zachte band niet verder komt dan P7, 1.1 seconde langzamer dan de huidige snelste tijd. 

Update 17:21

Alexander Albon reed dus rond met een 'Ferrari-rode' Williams. Dat zag er zo uit:

Update 17:19

Mercedes acht hun kansen op een goede klassering op Silverstone hoog, omdat het circuit zo strak is als een biljarttafel. Daardoor is de auto minder gevoelig voor porpoising, althans dat is de theorie. Hamilton rapporteert nu namelijk dat de auto veel stuitert op hoge snelheid. 

Update 17:15

Hoewel Alexander Albon normaliter in een blauwe Williams rijdt, zit hij nu in een wagen die voor de helft rood gespoten is. Het is flow-viz, waarmee het team kan kijken hoe de lucht over de wagen stroomt. Zijn gehele linkersidepod is rood van de flow-viz, waardoor het een opvallende verschijning is. 

Update 17:10

Momenteel zijn de Ferrari's het snelste, gevolgd door Hamilton en Alonso. De coureurs blijven sneller gaan, dus in een ogenblik zal de stand weer veranderd zijn. 

Update 17:03

Alpine stuurt Alonso en Ocon naar buiten op de zachte band. Red Bull en Ferrari kiezen voor de medium band.

Update 17:02

De sessie is gestart en het complete veld rijdt gelijk naar buiten. 

Update 16:54

Het circuit is nu dus een stuk representatiever. Veel teams hebben grote, visuele updates meegenomen. Alpine, Red Bull en Williams hebben aangepaste sidepods en Mercedes heeft veel veranderingen doorgevoerd aan de vloer van de W13. Of ze de aansluiting hebben gevonden, zal deze sessie enigszins aantonen.

Update 16:51

Volg VT2 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! 

Update 16:50

Welkom bij het liveblog voor de tweede vrije training van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Door regenval werd er in de eerste sessie weinig gereden. De baan is nu droog, dus het wordt een drukke training!

door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen