CL-2

Charles Leclerc is ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië de snelste coureur gebleken. De Monegask klokte op een wat drogere en dus snellere baan dan vanochtend een 1:20.978. Lewis Hamilton kwam tot een tweede tijd, terwijl Sebastian Vettel derde werd. Max Verstappen klokte een vijfde tijd.

De donkere wolken zijn niet ver weg, maar de tweede vrije training begint droog en dus gaan vrijwel direct alle coureurs naar buiten om in ieder geval een aantal serieuze ronden op de slicks te rijden.

Mercedes opmerkelijk vroeg naar buiten

Onder andere Valtteri Bottas laat er geen gras over groeien en klokt een 1:22.847, vijf seconden sneller dan de snelste tijd in sessie 1. Leclerc, Hamilton, Verstappen, Vettel en Alex Albon zitten de Fin echter op de hielen. Leclerc is de enige van de top zes op harde banden, de rest rijdt op de medium compound. Hamilton verbetert verder naar 1:21.972, acht tienden langzamer dan de snelste tijd (van Vettel) in de tweede vrije training van vorig jaar.

'Rain expected'

Tien minuten in de sessie krijgt Verstappen over de boordradio te horen dat er "over vijftien tot twintig minuten" regen wordt verwacht. De Nederlander blijft nog maar even buiten en scherpt zijn snelste tijd aan naar 1:22.343. Niet veel later zijn op de tribunes de eerste paraplu's te zien.

Leclerc heeft hier geen boodschap aan en verbetert de snelste ronde (op softs) naar 1:20.978, een volle seconde sneller dan Hamilton, maar die rijdt op een compound harder. Verstappen is inmiddels ook overgestapt op de rode band en verbetert zijn tijd naar 1:21.350.

Regen zorgt voor pauze

Met nog 64 minuten te gaan begint het dan toch echt te regenen en en is het gedaan met de snelle tijden. Alle teams duiken de pits in en het wordt stil op Monza. Een goed moment om eens te kijken naar de hoogste snelheden op de Temple of Speed. Die is met 340,5 km/u in handen van Bottas:

EDyN04gWwAEybyo
(c) Formula 1

Hoog bezoek bij McLaren

Bij McLaren zijn inmiddels twee oud-wereldkampioenen opgedoken. Terwijl Fernando Alonso als teamadviseur op de pitwall heeft plaatsgenomen, is Mika Hakkinen aandachtig toeschouwer in de garage van het team uit Woking:

Alonso is de laatste winnaar van Ferrari op Monza. De Spanjaard won de Italiaanse Grand Prix in 2010. Bij McLaren is Lando Norris overigens nog niet in actie gekomen: de auto van de Engelsman heeft een olielek dat lastig te repareren blijkt.

Code rood

Terwijl de coureurs tijd nemen voor een kop thee en rustig in de garages afwachten tot het weer droog is, wordt er opeens een code rood gemeld. De wedstrijdleiding grijpt de regen aan om met een veegwagen het grind van de baan te vegen en wil daarbij geen andere auto's op de baan hebben.

Eerste coureurs voorzichtig weer de baan op

Met nog 44 minuten te gaan mogen de coureurs weer naar buiten. Het lijkt inmiddels wat droger en dus wagen beide Haas-coureurs het er op om op de rode band naar buiten te gaan. Kevin Magnussen meldt over de radio dat het hier en daar nog te nat is, maar ook de rest van het veld meldt zich nu buiten. Snellere tijden zitten er echter niet meer in: de coureurs maken van de relatief droge omstandigheden gebruik om de long-runs te oefenen. Opmerkelijk genoeg verbetert Hamilton zijn snelste tijd wel iets, maar zijn 1:21.046 is nog steeds langzamer dan de tijd van Leclerc.

Norris eindelijk naar buiten

Met nog een kleine twintig minuten te gaan zijn de reparatiewerkzaamheden bij Norris dan eindelijk afgerond. Ook de rookie kan nog eventjes de baan op:

Ook in de slotminuten worden de tijden niet meer verbeterd en dus is Leclerc opnieuw de snelste.

Tijdenlijst tweede vrije training Grand Prix van Italië:

EDycgdSWsAE-aia
(c) Formula 1

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden