Dg3WmeMU0AIJJGr

Ook de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk is een prooi geworden voor Lewis Hamilton. De Engelsman was in de eerste sessie al de snelste en ook in VT2 kwam niemand bij de regerend wereldkampioen in de buurt. Teamgenoot Valtteri Bottas was tweede, Sebastian Vettel in de Ferrari derde. Max Verstappen kwam dit keer niet verder dan P5.

Eerste naar buiten op de - droge - baan was Romain Grosjean in de Haas VF-18, gevolgd door Sergey Sirotkin. De Rus in dienst van Williams had in de eerste sessie nog plaats gemaakt voor Robert Kubica, maar mocht nu meters maken.

Ferrari's openen razendsnel

Dit keer waren het beide Ferrari’s die direct snel waren: Kimi Raikkonen klokte een 1:05,711, terwijl Vettel tot een 1:05,466. De auto’s van de concurrentie – Mercedes en Red Bull – stonden op dat moment echter nog in de garages en dus kwam de tegenstand voorlopig alleen nog van Charles Leclerc (Sauber), Pierre Gasly (Toro Rosso) en Fernando Alonso (McLaren).

Ook Marcus Ericsson liet zich zien, maar dat was meer omdat hij in Bocht 4 even buiten de baan belandde en via het gras zijn weg terug moest zien te vinden naar het asfalt. De situatie zorgde voor een kortstondige gele vlag.

Dg3H81iXcAA3Lek-700x396
Marcus Ericsson neemt de toeristische route (c) Formula 1

Verstappen klaagt over banden

Nadat ook Daniel Ricciardo en Verstappen zich hadden gemeld, besloot Vettel zijn spierballen te laten zien: de Duitser zette op de hardste compound (de gele soft) een tijd van 1:04,949 neer, slechts een tiende sneller dan Hamilton op de ultra’s in de ochtend. Ricciardo deed een duit in het zakje, maar wel op supersofts: 1:05, 031. Verstappen zat daar weer een tiende achter. De Nederlander klaagde over zijn (softe) voorbanden "die er in de hogesnelheidsbochten continu mee ophielden."

Hamilton had hier geen boodschap aan en counterde Vettel met een 1:04,579. Ook Bottas was direct sneller dan de Duitser, terwijl Raikkonen op dat moment niet verder kwam dan P7, achter een opnieuw prima acterende Kevin Magnussen.

Rode vlag

36 minuten na het begin van de sessie werd de training met een rode vlag stilgelegd. Oorzaak was de Toro Rosso van Pierre Gasly. De Fransman brak bij Bocht 9 de ophanging van zijn linkervoorwiel op een kerbstone en moest zijn auto naast de baan parkeren. Nadat de bolide was opgeruimd kon het hele spul vijf minuten later weer verder.

Dg3NTV-VQAEMDo7-700x451
Pierre Gasly breekt zijn voorwielophanging op de yellow sausage (c) Formula 1

De meeste teams gebruikten hun tracktijd voor de long runs, de simulaties waarin de raceomstandigheden worden nagebootst. Alleen Fernando Alonso die lang had stilgestaan voor het monteren van een nieuwe vloer, probeerde nog wat posities goed te maken. Sirotkin zou vaker rust moeten nemen in VT1, want waar de Williamsen de laatste races steevast achteraan staan, reed de Rus rond op P16. De volledige uitslag:

Morgen om 12:00 uur is de derde vrije training en om 15:00 uur de kwalificatie, uiteraard live te beluisteren op Grand Prix Radio. Een uitgebreid overzicht van alle starttijden vind je hier.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden